Ministrul Agriculturii, întâlnire cu băncile pentru acoperirea ratelor și dobânzilor fermierilor afectați de secetă

Distribuie pe:

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut luni o primă întâlnire cu reprezentanții băncilor comerciale, cărora le-a lansat invitația de a propune soluții în vederea acoperirii ratelor și dobânzilor la credite pentru fermierii care se confruntă cu seceta severă din acest an, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a ministerului de resort.

La întâlnirea desfășurată la sediul MADR au participat Alina Toma, directorul general al FGGR, Elena Tatomir și Viorel Morărescu, directori în cadrul MADR.

Fermierii vor putea primi despăgubiri între 200 și 250 de euro pe hectar pentru culturile distruse de secetă în acest an, suprafața calamitată până în prezent fiind de aproape două milioane de hectare la porumb și floarea-soarelui și de 100.000 de hectare la grâu și rapiță, a declarat recent, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

El a subliniat că producția totală de grâu din acest an va depăși 7 milioane de tone, iar pierderile din cauza secetei nu vor fi foarte mari, însă nu același lucru se va întâmpla la porumb și floarea-soarelui, unde se vor înregistra pierderi semnificative din cauza secetei. Șeful MADR a menționat că fondurile totale estimate pentru plata despăgubirilor pe secetă sunt situate între 500 și 600 de milioane de euro.

“La porumb și la floarea-soarelui vor fi pierderi semnificative din cauza secetei, pentru că avem deja aproape două milioane de hectare afectate. Vrem să finalizăm până pe 15 septembrie evaluarea și, din discuțiile pe care le-am avut, intenționăm să dăm despăgubiri între 200 și 250 euro pe hectar. Facem solicitări pentru culturile afectate de secetă la Comisia Europeană, în primul rând pentru pomicultură, vii și legume în câmp, dar și pentru cultura mare vom solicita bani de la Comisia Europeană. Așteptăm să vedem sumele pe care Comisia le va aloca pentru secetă. Dacă nu, vom aloca din bugetul național. Suma totală estimată este între 500 și 600 de milioane de euro”, a subliniat Florin Barbu.

Ministrul a adăugat că în zonele unde s-a irigat nu au fost probleme legate de secetă, fiind vorba de circa 1,2 milioane hectare. Pe de altă parte, el a menționat că foarte multe societăți sunt în pericol de insolvență, iar MADR va încerca să intervină urgent cu un mecanism prin care să le fie amânate ratele la bănci o anumită perioadă, după ce va avea discuții cu reprezentanții băncilor și cu cei de la BNR.

Lasă un comentariu