Legume proaspete din Pănet

Distribuie pe:

L-am cunoscut pe Mihai acum mai bine de 20 de ani! El lucra la gaterul de pe Sălciilor, în Sâncrai,și ne mai întâlneam la barul “Amigo”, dimineața la o cafea sau seara la o bere. Era venit din Moldova de pe lângă Târgu - Frumos, așa cum ne povestea el.

Ne-am reîntâlnit de curând la intrarea în Pănet, el trebăluind pe lângă un solar încă neterminat.

- Salut Mihai! Ce faci pe aici?

L-am salutat eu, bucuros de revedere.

- Salut! Mă bucur că te revăd! Uite construiesc un solar pentru legume.

Apoi discutând am aflat că s-a căsătorit, are două fetițe, locuiește în Pănet, și a devenit un mic producător de legume.

- Foarte frumos! Felicitări! Să-ți trăiască familia!

- Mulțumesc!

- Cum e treaba cu legumele? Cum te descurci?

- Ca să faci așa ceva trebuie în primul rând să-ți placă și să te dedici total în ceea ce faci. Altfel nu ai sorți de izbândă.

- Tu faci toată munca? Este totuși o suprafață mare.

- Doar eu, da. Eu și bunul Dumnezeu care îmi dă puterea de a munci! Este greu dar nu prea găsești oameni care să se preteze la o astfel de muncă și atunci prefer, pe cât posibil, să mă descurc cu forțele proprii.

- Ce cultivi în solar?

- Aici am avut castraveți iar în această perioadă am cultivat vinete. Am acuma un soi foarte bun cu semințe puține, Mirval se numește și care are o “pulpă” deosebit de gustoasă. În afara solarului am plantat răsaduri de varză și conopidă.

- Cum e cu desfacerea, cu vânzarea?

- Am niște magazine care cumpără. Mă sună oamenii de prin zonă, care văd prospețimea legumelor culese în momentul în care mi se solicită. Mi-ar plăcea să fim mai mulți producători, să ne asociem și să creem o zonă recunoscută pentru legumele de calitate oferite. Poate pe viitor.

- Sunt sigur că ai momente în care îți vine să predai armele. Ce te impulsionează pentru a merge mai departe?

- Omul are nevoie de mâncare. Pământul este cel care ne oferă această sursă de hrană. Dacă toți cei care se ocupă de acest lucru am renunța ce s-ar alege cu populația. De unde s-ar hrăni? Statul ar trebui să sprijine și să încurajeze extinderea micilor producători. Eu, încă , am plăcerea și dorința de a face acest lucru. Viitorul nu știm ce ne va oferi.

- Frumoase cuvinte. Frumoase și vinetele. Cumpăr și eu să le testez calitatea. Îi spun mai în glumă.

- Hai că îți pun câteva să duci la nevastă!

- Mulțumesc și succes în tot ceea ce faci! Am să mai trec pe la tine.

- Te aștept!

Alexandru Ciula

(Sâncraiu de Mureș)

Lasă un comentariu