Președintele SUA, Joe Biden a anunțat că se retrage din cursa pentru un nou mandat

Distribuie pe:

Lovitură de teatru la Casa Albă: Joe Biden a anunțat duminica aceasta că renunță să candideze pentru al doilea mandat, vicepreședinta americană, Kamala Harris, afirmând că este pregătită să-l înlocuiască pentru a-l “învinge pe Trump” într-o campanie democrată scufundată în momentul de față în necunoscut, comentează AFP.După săptămâni de incertitudini, fragilizat de îndoielile cu privire la acuitatea sa mentală, președintele american de 81 de ani a anunțat că renunță, foarte târziu în campanie, cu o lună înainte de convenția care ar fi trebuit să-l ungă candidat.

“Cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor mele de președinte până la finalul mandatului meu”, a declarat Biden într-un comunicat.

“Astăzi vreau să îmi ofer sprijinul total și susținerea pentru Kamala, pentru a fi candidata partidului nostru în acest an”, a adăugat el pe X din vila sa unde s-a izolat după ce a contractat COVID-19.

Acest anunț șoc, așteptat în pofida dezmințirilor repetate ale principalului interesat, bulversează o campanie care a cunoscut deja numeroase surprize, în primul rând tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump din 13 iulie.

Kamala Harris, prima afro-americană aleasă în funcția de vice-președinte, s-a declarat imediat pregătită “să câștige nominalizarea” democraților pentru a-l “învinge pe Donald Trump”.

În vârstă de 59 de ani, ea va afișa o imagine tinerească în fața lui Donald Trump, 78 de ani, care a ieșit săptămâna trecută întărit de la convenția de nominalizare la care Partidul Republican s-a pus în ordine de marș în spatele candidaturii sale.

“Coruptul de Joe Biden nu era apt să candideze la postul de presedinte și cu siguranță nu este apt nici să ocupe această funcție, și nu a fost niciodată!”, a reacționat Trump pe rețeaua sa socială.

Cu Kamala Harris va fi “chiar mai rău” decât cu Joe Biden, a atacat rapid și echipa de campanie a republicanului.

La rândul său, Joe Biden a anunțat că se va adresa națiunii “mai târziu în această săptămână”.

Nancy Pelosi, fostă președintă a Camerei Reprezentanților SUA, a lăudat, de asemenea, “unul dintre cei mai importanți președinți din istoria Americii”.

În cursul convenției Partidului Democrat de la mijlocul lui august la Chicago, opțiunea Kamala Harris pare foarte posibilă astăzi, dar nu va fi, totuși, automată.

Ea a primit deja o altă susținere puternică, fostul președinte Bill Clinton și soția sa Hillary Clinton, fost secretar de stat, anunțându-și duminică sprijinul pentru Kamala Harris.

Dar fostul președinte Barack Obama, una dintre personalitățile democrate cele mai influente, s-a mulțumit să-și exprime “încrederea” în partidul său pentru a instaura “un proces care să permită apariția unui candidat excepțional”, fără a o menționa pe Kamala Harris.

Estimând că Joe Biden este “convins că e cea bună decizie pentru America”, Barack Obama a avertizat, însă, că democrații se vor afla “într-un teritoriu neexplorat în zilele următoare”.

Ultimul cuvânt le revine delegaților Partidului Democrat, 3.900 de persoane cu profiluri foarte variate și în cea mai mare parte complet necunoscute publicului larg. (Agerpres, sursa foto: Joe Biden/Facebook)

Lasă un comentariu