Ieronim Puia - Primul revizor școlar al Județului Mureș-Turda din România reîntregită, omagiat și comemorat la Sângeorgiu de Mureș

Distribuie pe:

Sfârșitul Primului Război Mondial și înfrângerea Puterilor Axei a avut drept consecință prăbușirea a trei mari imperii anacronice (Otoman, Țarist și Austro-Ungar) și apariția pe harta Europei a unor noi state independente. Acel context a adus și unitatea mult visată de-a lungul veacurilor a tuturor românilor aflați la est, vest și sud de Carpați, această unitate însemnând însă și o mare provocare pentru românii din Transilvania. Cel care s-a remarcat a fi catalizatorul tuturor energiilor în procesul de transformare și modernizare a învățământului într-o perioadă de profunde schimbări socio-culturale a fost neobositul Ieronim Puia, ce avea să fie primul revizor școlar al județului Mureș-Turda din perioada interbelică, care a condus destinele învățământului mureșean timp de 21 de ani (mai 1919-septembrie 1940).

Născut în data de 17 iulie a anului 1883 în comuna Săliștat, județul Brașov, în familia lui Moise Puia și Ana, născută Gărdoiu, a avut patru frați: Elisabeta, Sofia, Nicolae și Virginia. S-a căsătorit în data de 7 mai 1906 cu Mina Nedelea din comuna Miercurea, județul Sibiu, mariaj din care au rezultat trei copii: Olimpia (devenită profesoară), Aurel (medic) și Ieronim (avocat), astăzi toți decedați.

Ieronim Puia a urmat o traiectorie educațională de excepție, începând cu școala primară din satul natal și continuând cu studii secundare la Făgăraș și Școala Normală din Deva. Instruirea sa a fost completată prin specializări în domeniul școlilor industriale și comerciale la Bratislava, iar apoi printr-un curs universitar destinat revizorilor școlari, organizat de Consiliul Dirigent în perioada 1921-1923. Până la numirea sa ca revizor școlar a funcționat în perioada 1 septembrie 1904 - 30 apr. 1919 ca învățător la Școala Confesională Ortodoxă din Miercurea, județul Sibiu.

Ca revizor școlar a avut greaua sarcină de a organiza învățământul românesc în județul Mureș, demarând o serie de inițiative cu scopul de a spori accesul la educație și de a îmbunătăți calitatea acesteia. Mai întâi, a organizat cursuri de vară pentru studierea și însușirea limbii române de către învățătorii și profesorii minoritari, iar apoi a trecut la creșterea numărului de spații de școlarizare în limba română, sporindu-le de la 69 în anul 1919 la 240 în1932. De asemenea, a înființat peste 150 de școli românești noi. În toată această perioadă, Ieronim Puia a susținut învățământul confesional și particular, promovând respectul între diferite grupuri etnice și religioase.

În afara activității sale profesionale, Puia a fost un animator și promotor al culturii, fiind implicat în organizarea de coruri, fanfare, conferințe și serbări culturale, activând și ca secretar al ASTREI Târgu-Mureș, dar și al Reuniunii de Înfrumusețare a comunei Sângeorgiu de Mureș. Pentru toate eforturile sale a fost sărbătorit de Asociația Învățătorilor și autoritățile județului Mureș cu prilejul împlinirii celor 5 și 10 ani de funcționare ca revizor școlar în anii 1924 și 1930. De asemenea, Școala izraelită din Târgu-Mureș a înființat Fundația

“Ieronim Puia” în anul 1924, având ca scop însușirea limbii și culturii române cu posibilitatea de a premia elevul care a dovedit cel mai mare progres în însușirea limbii române. Pentru merite deosebite a primit numeroase decorații, cele mai valoroase fiind Ordinul “Coroana României” în gradele de Cavaler și Ofițer.

În perioada 1926-1940, Ieronim Puia a funcționat și ca preot în Parohia Ortodoxă Sângeorgiu de Mureș. S-a pensionat pentru limită de vârstă la data de 1 septembrie 1940. Activitatea sa a modelat peisajul educațional al județului Mureș și a lăsat o moștenire durabilă, care continuă și astăzi să inspire generațiile actuale și cele viitoare.

Iată de ce Parohia Ortodoxă “Sfântul Nicolae”, Asociația Culturală “Sfântul Gheorghe”, Editura “Cronica mureșeană” din Sângeorgiu de Mureș au organizat duminică, 21 iulie 2024, la Biserica Ortodoxă “Sfântul Nicolae” din Sângeorgiu de Mureș comemorarea revizorului școlar Ieronim Puia din perioada 1919-1940 și preot în această parohie între anii 1926-1940. Activitatea a fost moderată de părintele Gigel Roată, iar vorbitorii (Dumitrița Gliga - deputat în Parlamentul României; prof. Paula Maria Dărăban - inspector școlar general al I.Ș.J Mureș; Ovidiu Puia - nepot al celui comemorat; Ilarie Gheorghe Opriș - publicist, scriitor, jurnalist și om de cultură, președintele Asociației Culturale “Sfântul Gheorghe” și director al Editurii “Cronica mureșeană”, cetățean de onoare al comunei Sârgeorgiu de Mureș) în intervențiile lor, au făcut referiri la activitatea revizorului școlar și a preotului Ieronim Puia, iar prof. dr. Gheorghe Ovidiu Czinka a prezentat cartea care conține documente și materiale despre învățământul primar confesional și de stat din județul Mureș, de la început până în 1940, în 880 de pagini. La eveniment au fost prezente rudele lui Ieronim Puia, nepoți și strănepoți, care au venit tocmai de la București: Puia Liviu cu Ștefania și copiii, Andrei Puia cu Beatrice Mocanu și Ana-Maria-Danes, precum și oameni de cultură din Târgu-Mureș și împrejurimi, prieteni și colaboratori ai domnului Ilarie Opriș: Dimitrie Poptămaș, fost director al Bibliotecii Județene Mureș, prof. Simion Bui, prof. Gheorghe Dărăban, Dumitru Tcaciuc, col. Octavian Chebuțiu, prof. Gheorghe Dărăban Ciprianși interpreta de muzică populară Leontina Pop. Preoții Gigel Roată și Bărăian Eugen au oficiat slujba religioasă de parastas pentru cel comemorat.

Au fost momente emoționante, de adâncă trăire sufletească. Se cade să aducem un cuvânt de felicitare organizatorilor, în principal domnului Ilarie Gh. Opriș, care și-a sărbătorit și ziua de naștere. Omul sfințește locul!

Profesor GHEORGHE DĂRĂBAN

Lasă un comentariu