Cu drogații la volan… rămâne cum ne-am înțeles în tren

Distribuie pe:

În ședința de joi, 18 iulie, Executivul adoptat măreața “HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Normelor privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier”, menită a pune capăt, odată pentru totdeauna, drogărelii și bețivăniei la volan.

Hotărârea, adoptată la propunerea Ministerelor Sănătății și Afacerilor Interne, conține - zice-se - “norme clare” privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice cu pricina, având ca scop descurajarea “trasului pe nas” și plăcerilor bahice în rândul conducătorilor auto.

De asemenea, este stabilită modalitatea de organizare a activităților la nivelul Poliției Române și a instituțiilor medico-legale pentru respectarea termenului de 72 de ore prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.97/2024, aprobată săptămâna trecută.

Această modalitate de organizare prevede că, la ministerele Sănătății și Internelor, se va institui o comisie care “va stabili instituțiile medico-legale care vor efectua analizele toxicologice în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenței sau absenței în organism a substanțelor psihoactive, arondarea unităților teritoriale de poliție la acestea, precum și programul de asigurare a permanenței în zilele de repaus săptămânal, sărbătorile legale și în zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere prin hotărâre a Guvernului”.

Pentru o (și) mai bună comunicare instituțională, cele două ministere, în deplin consens, vor “dezvolta o platformă informatică dedicată pentru realizarea comunicării între instituțiile medico-legale și unitățile de poliție”. Na, ș-apoi, când platforma dedicată o fi gata, pe dânsa vor fi afișate și puse la dispoziția poliției rezultatele analizelor toxicologice.

Cele mai importante prevederi ale actului normativ:

- Mostrele biologice recoltate pentru efectuarea analizelor toxicologice se transportă în cel mai scurt timp posibil la sediul instituțiilor medico-legale. În cazul în care timpul de transport nu permite predarea către instituția medico-legală până la ora 20:00, mostrele se predau începând cu ora 8:00 a zilei următoare. Urmând - bănuim - ca pe timpul nopții să fie depozitate în pivnița Guvernului.

- Instituția medico-legală care a realizat analiza toxicologică “comunică rezultatul acesteia Inspectoratului General al Poliției Române, precum și inspectoratului județean de poliție sau Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, după caz, în funcție de unitatea sau subunitatea de poliție din care face parte polițistul rutier care a solicitat efectuarea analizei toxicologice, prin corespondență electronică la adresele de e-mail indicate în cuprinsul cererii de analiză a mostrelor biologice. Inspectoratul General al Poliției Române, inspectoratul județean de poliție sau Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, după caz, transmite, de îndată, serviciului poliției rutiere informațiile cu privire la rezultatul analizei toxicologice”.

Și lucrurile nu se opresc aici: “Serviciul poliției rutiere, în timpul programului normal de lucru, și Inspectoratul General al Poliției Române, inspectoratul județean de poliție sau Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, după caz, în afara programului normal de lucru al serviciilor poliției rutiere, printr-o structură desemnată care asigură serviciul de permanență, informează conducătorul de vehicul cu privire la rezultatul analizei toxicologice și cu privire la situația dreptului de a conduce vehicule și, după caz, la obligația de a preda permisul de conducere, după cum urmează:

a) rezultatul pozitiv sau negativ se comunică prin mesaj electronic la adresa de email sau prin SMS la numărul de telefon indicate de conducătorul de vehicul și consemnate în procesul-verbal;

b) rezultatul negativ se comunică prin servicii de curierat la adresa de corespondență indicată de acesta ori, în lipsa indicării acesteia, la adresa de domiciliu sau, atunci când are stabilită reședința sau rezidența, la adresa de reședință sau de rezidență, în situația în care conducătorul de vehicul nu a indicat o adresă de e-mail sau un număr de telefon”.

În acest punct dramatic, intră în scenă conducătorul auto al cărui permis de conducere a fost retras sau reținut. Pentru restituirea documentului, el poate opta pentru două opțiuni, ca să ne exprimăm corect: a) expedierea permisului de conducere prin servicii de curierat, la adresa de corespondență de pe teritoriul României indicată de acesta, sau prin poștă, la adresa de corespondență din străinătate; b) ridicarea permisului de conducere, în timpul programului de lucru cu publicul, de la sediul oricărui serviciu al poliției rutiere sau al oricărei poliții municipale, orășenești sau de stațiune, pe care îl indică în mod expres.

“Aceste măsuri - ne informează Guvernul, pe un ton triumfător - au rolul de a contribui la creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice și la necesitatea asigurării unui echilibru just între scopul legislației rutiere de a proteja viața, integritatea și sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier și celeritatea clarificării situațiilor conducătorilor auto cu privire la care există suspiciuni privind consumul de substanțe psihoactive, generate de rezultatul testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive ori, după caz, de refuzul de a se supune testării”.

… Așadar, în traducere liberă: se va constitui o comisie, se va institui “o platformă informatică “dedicată” realizării comunicării între polițiști și medici legiști, aceștia din urmă preluând mostrele până la 8 seara, sau, dacă nu și nu, a doua zi dis de dimineață (dacă nu cumva “organele” sunt în zile “de repaus săptămânal” sau în sărbători legale, sau în zile libere acordate de Guvern), după care urmează o îndârjită corespondență online, între diverse structuri ale poliției și cetățenii implicați, care, în cele din urmă, pot opta, democratic, între a-și primi permisul de conducere prin poștă sau a se deplasa - în timpul programului de lucru, să n-avem vorbe - la sediul “oricărei poliții”, potrivit Guvernului.

Bine, și până la urmă, după toată această vorbărie îmbârligată, cum se rezolvă, totuși, problema drogaților la volan și cum crește gradul de siguranță rutieră pe drumurile publice?

… Căci, după citirea “normelor clare” de mai sus, ai două posibilități: ori să dai pe gât un pahar cu apă cu lămâie, să-ți treacă greața, ori să înghiți o pastilă de nurofen, să-ți treacă durerea de cap.

… Această din urmă opțiune nefiind, totuși, recomandată: chitite să facă ordine pe autostrăzile patriei (nu că ne putem lăuda cu așa ceva), “organele”, cu comisia și cu platforma lor interactivă și online, te pot trage pe dreapta și te pot suspecta de “substanțe psihoactive” în nas, gât, urechi și în restul organismului, chiar dacă n-ai mașină și nici habar n-ai cum se volănează cu volanul dânsei…

…Pe canicula asta de crapă pietrele, totu-i posibil.

Ileana Sandu

foto: freepik.com

Lasă un comentariu