Vineri, 19 iulie 2024 Pană informatică mondială a sistemului Microsoft. Incidente la nivel global: aeroporturi, burse, bănci, televiziuni afectate

Distribuie pe:

O pană informatică la sistemul Microsoft la nivel global a provocat, vineri, 19 iulie, probleme la numeroase companii, între care unele din sectoarele aerian, financiar, al mijloacelor de comunicare în masă, precum și în alte industrii, au informat agențiile internaționale de presă.

Mai multe companii de zbor și-au suspendat cursele, sistemele cibernetice fiind la pământ. Avioane din Marea Britanie, Germania, Olanda sau Statele Unite au rămas la sol, cu pasagerii blocați în aeroporturi căutând să înțeleagă ce s-a întâmplat.

Pana cibernetică ar putea fi cea mai mare pană pe care omenirea a văzut-o.

Nu au fost afectate doar aeroporturile, ci și căile ferate, magazinele, unde casele de marcat, băncile și bursele nu au mai funcționat.

La primele ore ale dimineții, Microsoft posta pe platforma X următorul mesaj: “Investigăm o problemă care afectează capacitatea utilizatorilor de a accesa diverse aplicații și servicii Microsoft 365”.

În România, mai multe curse aeriene care ar fi trebuit trebui să decoleze vineri de pe Aeroportul Henri Coandă din București dar și de pe Aeroporturile Internațional din Sibiu și Cluj-Napoca au fost afectate de pana informatică a sistemului Microsoft și au anunțat întârzieri la plecare.

Avioanele au fost reținute la sol în timp ce mai multe aeroporturi au fost afectate de o întrerupere IT globală, PC-urile Windows fiind oprite, iar televiziunile și întreprinderile fiind offline, scrie Sky News, care a avut, de asemenea probleme cu transmisiunea programelor sale.

Problemele care au început să fie detectate în Statele Unite s-au răspândit în diferite părți ale lumii: întreprinderile, inclusiv băncile, companiile aeriene, companiile feroviare, companiile de telecomunicații, posturile de radio și televiziune și supermarketurile au fost deconectate în urma unei întreruperi globale masive.

În Statele Unite, reprezentanții cabinetelor medicilor de familie au declarat că nu pot accesa dosarele pacienților sau să facă programări din cauza întreruperii globale majore a sistemului informatic.

Microsoft Azure, platforma de gestionare a aplicațiilor și serviciilor, a confirmat pe rețelele de socializare că au fost semnalate probleme și că investighează și lucrează la rezolvarea acestora.

Microsoft a declarat vineri dimineață că lucrează la remedierea “impactulului persistent” al aplicațiilor și serviciilor sale 365 care se află într-o “stare degradată”, în timp ce Crowdstrike a declarat, într-un mesaj automat, că este la curent cu rapoartele privind pana.

CrowdStrike, compania de securitate cibernetică acuzată că s-a aflat la originea penei informatice globală, a anunțat că “defecțiunea a fost identificată și izolată”. Experții cred că problemele au fost cauzate “de o actualizare defectuoasă”.

“Cea mai mare pană IT din istorie” lovește Microsoft Windows și provoacă haos global. Defecțiunea la actualizarea software-ului CrowdStrike legată de computerele Windows poate dura câteva zile pentru remediere, sugerează experții, potrivit theguardian.com. (foto - agerpres.ro)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu