VINE, VINE… OLIMPIADA!

Distribuie pe:

* Primele Jocuri Olimpice au avut loc în secolul al VIII-lea î.Hr. la Olimpia, Grecia. Au fost ținute la fiecare patru ani, timp de 12 secole. Apoi, în secolul al IV-lea d.Hr., toate serbările păgâne au fost interzise de împăratul Teodosie I, inclusiv Olimpiada.

* Tradiția atletismului “a reînviat” aproximativ 1500 de ani mai târziu: primele Jocuri Olimpice moderne au avut loc în 1896 în Grecia.

* În Grecia antică, sportivii nu își făceau griji cu privire la sponsorizare, protecție sau modă - ei concurau goi.

* Pe atunci, jocurile durau cinci sau șase luni.

* Femeilor li se permite să concureze la Jocurile Olimpice din 1900.

* Din 1924 până în 1992, Jocurile Olimpice de iarnă și de vară au avut loc în același an. Acum, sunt organizate pe cicluri separate și alternează la fiecare doi ani.

* Doar patru sportivi au câștigat medalii atât la Jocurile Olimpice de iarnă, cât și la Jocurile Olimpice de vară. Doar una dintre ele, Christa Ludinger-Rothenburger, a câștigat medalii în același an.

* În timpul Jocurilor de la Londra din 2012, Satul Olimpic a avut nevoie de 165.000 de prosoape pentru ceva mai mult de două săptămâni de activitate.

* Limbile oficiale ale jocurilor sunt engleza și franceza, completate de limba oficială a țării gazdă.

* Tarzan a concurat la Jocurile Olimpice: Johnny Weissmuller, atletul devenit actor, care l-a interpretat pe Tarzan în 12 filme, a câștigat cinci medalii de aur la înot în anii 1920.

* În perioada 1912-1948, și artiștii participau la Jocurile Olimpice: pictori, sculptori, arhitecți, scriitori și muzicieni concurau pentru medalii în domeniile lor respective.

* În timpul Jocurilor Olimpice de la Berlin, din 1936, la proba de săritură cu prăjina, doi japonezi au ocupat locul doi. În loc să concureze din nou, au tăiat medaliile de argint și de bronz în jumătate și au lipit cele două jumătăți, astfel încât fiecare dintre ei să aibă o medalie pe jumătate de argint și pe jumătate de bronz.

* Torța olimpică este aprinsă “pe stil vechi”, în cadrul unei ceremonii din antichitate, la templul Hera, în Grecia: actrițe, îmbrăcate în ținute de preotese antice, se folosesc de o oglindă parabolică și de razele soarelui pentru a aprinde torța.

* De acolo, torța își începe ștafeta către orașul gazdă: de obicei este purtată de alergători, dar a călătorit și cu vaporul, și cu avionul, călare pe cal, călare pe cămilă, prin semnal radio, sub apă și într-o canoe.

* Torța olimpică neaprinsă a fost, de asemenea, dusă în spațiu de mai multe ori.

* Flacăra olimpică trebuie să ardă pe toată durata evenimentului. În cazul în care se stinge, poate fi reaprinsă doar cu o flacără de rezervă, care să fi fost aprinsă și ea tot în Grecia, și niciodată cu un aprinzător obișnuit!

* Jocurile de la Londra din 2012 au fost primele Jocuri Olimpice la care toate țările participante au trimis femei atlet.

* Următoarele sporturi nu mai fac (din păcate) parte din Jocurile Olimpice: înot sincronizat solo, lupta cu odgonul, cățăratul pe frânghie, zborul cu balonul cu aer fierbinte, bicicletă tandem. Din fericire, însă, s-a renunțat la vânătoarea de porumbei, “sport” inclus în competiția din 1900 de la Paris; a fost pentru singura dată în istoria Jocurilor Olimpice când au fost ucise animale (păsări, în acest caz) în mod intenționat.

* Cele cinci inele ale simbolului olimpic - proiectate de baronul Pierre de Coubertin, co-fondator al Jocurilor Olimpice moderne - reprezintă cele cinci continente locuite ale lumii.

* Cele șase culori - albastru, galben, negru, verde, roșu și fundalul alb - au fost alese deoarece steagul fiecărei națiuni conține cel puțin una dintre ele.

22. Prima mascotă olimpică oficială a fost cățelul Teckel pe nume Waldi, la Jocurile din 1972 de la Munchen. (sursa - ef.com/wwen/blog/language/24-facts-about-the-olympics/; foto - pixabay.com)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu