Ce oferte de studii au facultățile din Târgu Mureș?

Distribuie pe:

După trecerea pragului al examenului de bacalaureat, orașul Târgu Mureș se află în atenția miilor de tineri care aspiră la statutul de student. Orașul oferă o multitudine de opțiuni educaționale și este cunoscut pentru prestigioasele universități care și-au deschis porțile pentru sesiunea de admitere din acest an, oferind o gamă largă de programe și specializări.

Admiterea la facultate este un proces esențial și uneori complex ce necesită o bună planificare și respectarea tuturor pașilor necesari, care variază în funcție de specializarea aleasă.

După ce au ales universitatea și programul de studiu pe care vor să îl urmeze, proaspeți absolvenți de liceu își pot face înscrierea online, pe site-ul universității optate sau în persoană. E necesară completarea unui formular și atașarea documentelor cerute de instituția de învățământ, care pot include: cartea de identitate, certificatul de naștere, diploma de bacalaureat și alte documente specifice sau prezentarea lui în original la sediul universității. Următorul pas este achitarea taxei cerută de unele universități, pentru validarea dosarului. Urmează examenul de admitere, dacă este cazul, care poate consta în probe scrise, interviuri sau probe practice. Unele facultăți pot lua în considerare media de la bacalaureat, fără să mai solicite un examen. Ultimul pas este confirmarea locului, care diferă de la o universitate la alta.

Care e procesul admiterii la universitățile din Târgu Mureș?

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade”

UMFST se află printre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România, atrăgând anual studenți din toată țara, dar și din străinătate. Universitatea are peste 13.000 de studenți. 44 de programe de licență, 37 programe de masterat, mai mult de 200 de acorduri internaționale și peste 300.000 de cărți în bibliotecă. În ceea ce privește admiterea, înscrierea candidaților se face exclusiv online în mai multe sesiuni: sesiunea de pre admitere care s-a încheiat în data de 18 iulie, sesiunea de admitere din luna iulie, în care perioada de înscriere la programele de studii de licență în domeniul Sănătate s-a încheiat în data de 18 a acestei luni iar înscrierile la programele de studii de licență: Chimie medicală, Chimie tehnologică și programele de studii de licență din cadrul facultăților: Inginerie și Tehnologia Informației, Științe și Litere “Petru Maior” și Economie și Drept va avea loc între 20 și 24 iulie, iar ultima sesiune de admitere va avea loc în septembrie (înscriere între 30 august - 4 septembrie).

Clasificarea candidaților la admiterea în diverse programe de studii(Medicină, Medicină Militară, Medicină Dentară și Farmacie) se va realiza în funcție de o formulă specifică. În cazul programelor de Medicină, Medicină Militară și Medicină Dentară, notarea finală va fi determinată de 90% din nota obținută la proba scrisă și 10% din media generală de la examenul de bacalaureat. Proba constă într-un test grilă din Biologie sau Chimie, cu 100 de întrebări, fiecare având una sau două variante corecte. Pentru programul de Farmacie, proba de admitere constă într-un test grilă din Chimie organică, format din 100 de întrebări, jumătate din acestea extrase dintr-o carte de admitere specifică și restul elaborate de comisia de admitere.

Pentru restul programelor de studii (Asistență medicală generală, Nutriție și dietetică, Balneofiziokinetoterapie și Recuperare, etc.), evaluarea se face pe baza formulei 80% din nota la proba scrisă și 20% din media generală de la bacalaureat. Proba constă într-un test grilă din Biologie, format din 50 de întrebări, fiecare având patru variante de răspuns.

Evaluarea candidaților pentru programele de studii precum Chimie medicală, Chimie tehnologică, și la programele de 3 și 4 ani ale facultăților de Inginerie și Tehnologia Informației, Științe și Litere “Petru Maior”, și Economie și Drept se va realiza prin clasificarea în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la examenul de admitere. Formula utilizată pentru nota finală de admitere este: 60% din media aritmetică a anilor de studiu IX-XI și 40% din media aritmetică la disciplina relevantă pentru domeniul de admitere (clasele IX și X sau IX, X și XI, în funcție de profilul candidatului).

Candidații la programul Pedagogia învățământului primar și preșcolar vor susține o probă eliminatorie de “Abilități de comunicare și aptitudini”.

Pentru programul de studii Educație fizică și sportivă, evaluarea candidaților se va face în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la examenul de admitere, cu formula: Notă finală admitere = 90% x media probei de aptitudini sportive generale + 10% x media generală de la examenul de bacalaureat.

În ceea ce privește programul de studii Arhitectură, clasificarea candidaților se va realiza în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la examenul de admitere. Formula pentru nota finală de admitere este: Notă finală admitere = 70% x nota obținută la concursul de admitere (portofoliu de lucrări personale și proba practică de reprezentare grafică) + 30% x media generală de la examenul de bacalaureat.

Universitatea “Dimitrie Cantemir”

Universitatea “Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș este recunoscută pentru programele sale academice orientate spre științele sociale și umaniste. Instituția oferă programe de licență și masterat în domenii precum drept, administrație publică, psihologie, economie și filologie. Aici înscrierea candidaților se face fizic prin prezentarea actelor în original la sediul universității și achitarea taxei de înscriere iar în urma selecționării candidaților confirmarea locurilor se face prin depunerea diplomei de bacalaureat în original la sediul universității și semnarea contractului de studii. Pentru admiterea la programele facultății de medicină este necesară susținerea unui examen de admitere, admiterea la celelalte programe de studii se face pe baza mediei obținute la examenul de bacalaureat. Înscrierile din prima sesiune de admitere în acest an au avut loc între 8 și 17 iulie iar rezultatele au fost afișate în 18 iulie. Înscrierea la a doua sesiune de admitere va avea loc între 2 și 18 septembrie.

Universitatea de Arte din Târgu Mureș

Universitatea de Arte din Târgu Mureș, cunoscută și sub acronimul UAT, este o instituție de învățământ superior de stat din România, specializată în domeniile teatrului și artelor spectacolului. Aceasta oferă diverse programe de licență, masterat și doctorat, concentrându-se pe formarea de profesioniști în actorie, regie, studii teatrale, coregrafie, păpușărie și alte domenii conexe.

Înscrierile la cele 5 specializări (Actorie, Păpuși-Marionete, Coregrafie, Comunicare audiovizuală: scenaristică, publicitate media, Muzică) au început din data de 1 iulie 2024, iar examenele vor avea loc între 25 și 31 iulie 2024. Înscrierea se face online, candidații fiind responsabili de transmiterea corectă a documentelor necesare: fișa de înscriere tipizată

însoțită de declarația de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal, diploma de bacalaureat, certificatul de naștere, adeverință de înscriere, fișa cu repertoriul de concurs (actorie, păpuși-marionete) sau mapa cu lucrări specifice conform criteriilor de admitere, certificatul de căsătorie, după caz, original și copie, buletin sau actul de identitate original și copie.

La fiecare specializare e necesară o probă practică (testarea atitudinilor muzicale, probă de dans, interviu, monolog etc.)

Melissa Milașcon, Alexandru - Cristian Bîrsan

Lasă un comentariu