Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați – ANES - Compensare financiară pentru victimele violenței domestice

Distribuie pe:

Victimele ce depun o plângere penală pentru cazurile de violență domestică pot solicita compensare financiară sau un avans sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, informează ANES, agenție aflată în subordinea Ministerului Fsmiliei, Tineretului și Egalității de șanse.

Suma maximă a voucherului poate fi de 18.500 lei, în limita a 5 salarii de bază minime brute pe țară, calculat conform ultimei majorări, din 1 iulie 2024. Acesta poate fi acordat într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii depuse.

Nevoile urgente includ servicii de hrană, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare, precum și igienă personală.

Instituțiile abilitate să acorde vouchere sunt ANES, DGASPC-uri, ONG-uri (conform anexelor de pe site-ul ANES), iar beneficiarii pot fi victimele asupra cărora s-au comis infracțiuni grave de violență. De asemenea, pot beneficia de vouchere copiii victimelor, soțul sau persoanele aflate în întreținerea persoanelor decedate.

Cetățenii sunt încurajați să apeleze HELPLINE-ul 0800 500 333, cu program 24/7, gratuit, dedicat victimelor violenței domestice, a discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane, pentru sprijin și îndrumare.

Informațiile cu privire la procedura e acordare a voucherelor se regăsesc și pe site-ul ANES - https://anes.gov.ro/metodologie-vouchere/

Lasă un comentariu