Ministrul sănătății, prezent la Spitalul de Oncologie MEDEX Târgu Mureș

Distribuie pe:

Duminică, 14 iulie, la două zile după deschiderea oficială, la Spitalul Oncologic Medex Târgu Mureș a avut loc Ziua Porților Deschise, eveniment în cadrul căruia cei 700 de participanți au vizitat secțiile reprezentative ale spitalului și au avut ocazia să afle detalii importante despre serviciile medicale oferite.

Tot duminică a avut loc și o conferință de presă la care a fost prezent și ministrul sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila. Alături de el, la conferință au fost prezenți Mirela Cîmpian - directorul spitalului, Remus Aurel Bența - membru fondator al Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș, Remus Bența - președintele Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș, Leonard Azamfirei - rectorul UMFST “G.E. Palade” Târgu Mureș, Dumitrița Gliga - deputat PSD de Mureș, Rodica Biro - directorul CAS Mureș, reprezentanți ai Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș: Walter Sackett și Daniel Pițurlea.

În cadrul conferinței de presă, Remus Aurel Bența, membru fondator al Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș, a explicat cum s-a născut ideea construirii unui astfel de spital: “Am experimentat și durerea și tristețea atunci când unii membri din familia noastră, membri dragi pe care i-am pierdut în timp, nu au putut să beneficieze de tratament oncologic corespunzător sau am fost nevoit să-i duc în Germania, Austria pentru a beneficia de tratamente. A fost un factor decisiv de a contribui substanțial prin donarea acestui teren și prin participarea la construcția acestui proiect”. El a mulțumit reprezentanților autorităților publice pentru sprijinul acordat edificării acestui spital. “Vreau să-i mulțumesc domnului ministru Alexandru Rafila pentru prezență, cuvinte suport, atitudine și pentru încurajare și sperăm ca acestea să ajute pacienții să evalueze corect realizările de aici. Salutăm de asemenea prezența domnului rector Leonard Azamfirei care a înțeles importanța și potențialul acestui proiect în regiune. Doamna deputat Dumitrița Gliga, prezența dumneavoastră aici este o dovadă în plus a angajamentului pe care îl aveți în privința îmbunătățirii sistemului de sănătate și față de susținerea inițiativelor legislative care contribuie la bunăstarea și sănătatea cetățenilor (...) O mare bucurie ne face și prezența doamnei Rodica Bíró, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Mureș. De la deschiderea spitalului am identificat o îngrijorare și o preocupare în rândul potențialilor pacienți și întrebările pe care le primim sunt: “Putem să beneficiem de suport din partea Casei?” “Ne pot fi decontate cu cheltuielile?” “Trebuie să aducem bani în plus pentru tratament?” Așa cum bine știți, scopul final al membrilor fondatori ai Fundației non-profit pentru Spitalul Oncologic a fost de a intra în acest proiect nu pentru a urmări un beneficiu sau un profit, ci pentru a oferi o soluție acelor pacienți cu nevoi și dacă vom găsi formele legale corecte de a putea acorda un suport integral pacienților, obiectivul acestei inițiative a membrilor fondatori va fi complet”.

Ministrul sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a subliniat faptul că se află la cea de a treia vizită la Spitalul Oncologic MEDEX Târgu Mureș și a declarat că se bucură că a fost operaționalizat, arătând importanța unor astfel de investiții pentru sănătatea românilor. “Felicitări tuturor celor care au contribuit fundației, constructorilor, donatorilor, și cred că această enumerare ar mai putea continua. (...) Domeniul Oncologic este o zonă cu creștere rapidă pentru că discutăm de o așa-numită epidemie de cancer, iar în ultimii ani, progresele științei trebuie să fie la îndemâna pacienților din România (...) Acest guvern și-a asumat finanțarea acestor medicamente și respectiv accesul la inovație, dar să știți că această inovație nu este numai pe partea de medicație, ci este și pe partea de tehnologie și aici revin la acest spital și ce concluzie am tras eu după ziua de astăzi: integrarea serviciilor de care au pacienții oncologici este răspunsul corect astfel încât pacientul să nu umble pe drumuri. Asta înseamnă că aici eu pot să fac investigațiile de imagistică sau alte investigații de care este nevoie pentru precizarea unui diagnostic oncologic”.

Mirela Cîmpian, directorul Spitalului Oncologic MEDEX, a declarat că: “Spitalul Oncologic Medex este conceput ca un centru de prevenție diagnostic și tratament oncologic. Clădirea spitalului asigură desfășurarea activităților medicale pe zone bine individualizate și are următoarea structură: ambulatoriu integrat pentru 18 specialități medicale, compartimente de explorări funcționale, laborator de analize medicale, laborator de radiologie și imagistică medicală, laboratorul de medicină nucleară (PET - CT adică Tomografie prin Emisie de Pozitroni - Tomografie Computerizată), secția spitalizare de zi cu 77 de paturi, secția Spitalizare continuă cu 39 paturi, laborator de radioterapie configurat cu 2 buncăre pentru tratamente de radioterapie externă și 1 pentru brahiterapie, unitatea pentru îngrijiri la domiciliu, farmacia cu circuit închis, unitatea de transfuzie sanguină, unitatea de sterilizare centrală, compartiment de studii clinice, săli de conferințe și spații dedicate pacienților și vizitatorilor.”

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș, susține că “Prezența aici a universității este una foarte firească. De ce spun asta? Pentru că, pe deoparte, este interesul tuturor instituțiilor sanitare de a avea o relație cât mai strânsă cu universitățile pentru că resursa umană calificată de-acolo vine și cred că fiecare înțelegeți că Târgu Mureșul, cel puțin și până la urmă întreaga țară, în câțiva ani va arăta complet diferit prin prisma infrastructurii medicale.(...) În egală măsură este și interesul universității nu doar al acestor instituții medicale pentru că mă interesează să avem o bază de formare pentru studenți, pentru medici rezidenți, pentru medici specialiști foarte bine puse la punct.”

Deputata PSD, Dumitrița Gliga, s-a referit la personalul medical al spitalului: “Vreau să felicit personalul medical care cred că de acum încolo va avea un rol extraordinar de important și cred că dincolo de premierele (menționate azi), atât la nivel județean cat și la nivel național, care vor avea loc de acum încolo ne vedem aici la spitalul Medex cu o altfel de abordare prin însăși organizarea evenimentului porți deschise astăzi, aici, la spital, unde am înțeles că s-au înscris peste 500 de persoane, dar vor fi în jur de 800, am stat de vorbă și cu persoanele care vizitează astăzi centrul dumneavoastră și care sunt extrem de încrezătoare și cred că dincolo de aparatură de înaltă performanță care există aici, de medicii care, cum spuneam, sunt foarte empatici, poți să gândești că deja jumătate din boală este tratată (...)” (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu