Problema impozitării clădirilor în 2025

Distribuie pe:

Poate vă amintiți povestea cu OG 16/2022 care prevedea că valorile impozabile ale clădirilor să fie stabilite conform studiilor de piață ale notarilor publici - “grilele notarilor”. Deci, ce se va întâmpla din 2025?

Prevederea a iscat o mulțime de discuții, majoritatea bazate pe imposibilitatea aplicării unitare a unui asemenea sistem. Așa se face că la acel moment s-a amânat intrarea în vigoare până la 1 ianuarie 2025. Atunci era departe, acum se apropie termenul și problema rămâne nerezolvată. Iar pe 30 iunie s-a împlinit termenul prevăzut de lege de minim 6 luni înainte de aplicarea unei noi măsuri.

Numai că unele primării consideră că măsura va intra în vigoare cu certitudine, astfel încât cer deja contribuabililor o mulțime de informații și documente în baza prevederilor OG 16/2022. Până la 1 ianuarie 2025, consider că aceste solicitări sunt premature și că autoritățile nu ar trebui să supună contribuabilii, sub nicio formă, în acest moment, la un efort considerabil în colectarea acestor documente, din cel puțin următoarele considerente:

1. Motivul pentru care a fost aplicată prorogarea în anul 2022 nu a fost înlăturat, astfel încât, nu există niciun argument suplimentar că ce nu s-a putut aplica în anul 2022 se va putea aplica în anul 2025.

2. Ministerul de Finanțe încă nu a prezentat un punct de vedere oficial privind eventualele măsuri referitoare la această prorogare astfel încât în absența unei garanții certe, că prevederile de mai sus vor fi aplicate întocmai, eforturile la care sunt supuși contribuabilii sunt extrem de mari și inutile.

3. Este foarte probabil ca în acest an să fie finalizată analiza în curs realizată de experții Băncii Mondiale care vor oferi o posibilă soluție privind stabilirea valorilor impozabile în România - cel puțin pentru proprietățile rezidențiale.

4. Doar după ce aceste informații vor apărea se va clarifica dacă se va schimba ceva din sistemul actual sau va mai apărea o perioadă de amânare până la identificarea unei soluții valabile pe termen lung. În opinia mea, acea soluție nu va fi niciodată referențierea studiilor de piață.

Chiar dacă este de apreciat atitudinea anticipativă a unelor primării și UAT-uri din țară, consider că orice acțiune concretă de colectare a unor asemenea informații va putea avea loc doar după ce decizia privind ce se va întâmpla începand cu anul 2025 va fi una oficială, finală, și clar explicată metodologic.

Și poate pe viitor, dacă se dovedește că o măsură legislativă nu este aplicabilă, să o corectăm pe loc. Amânarea nu rezolvă nimic, doar complică inutil viețile tuturor.

Adrian Vascu

Lasă un comentariu