Problema invadării habitatelor urșilor este una falsă. Viața românilor este prioritară oricăror păreri eco-fanatice

Distribuie pe:

Viața românilor din comunitățile locale, și nu numai, este prioritară oricăror interese, păreri eco-fanatice sau politici europene care nu au un suport științific, iar problema invadării habitatelor urșilor este una falsă, atrage atenția Asociația Forestierilor din România (ASFOR), într-un comunicat de presă dat publicității ieri.

“În contextul numărului tot mai mare de victime, luarea unor măsuri care să readucă liniștea și echilibrul în pădurile României și, în același timp, să redea ursului statutul său legendar de «rege al pădurilor» și nu de gunoier și criminal ține de normalitate (...) Răul a fost făcut, situația trebuie îndreptată, însă din această situație trebuie să învățăm cât mai mult, în special cu privire la modul în care anumite soluții miraculoase ne sunt prezentate și ni se solicită susținerea. O astfel de soluție miraculoasă a transformat ursul, din animal falnic, rege al pădurilor, în gunoier și criminal. Faptul că ursul nu mai este vânat, nu se mai teme de om, nu mai percepe omul ca pe un pericol, ci ca pe o sursă de asigurare a hranei, caută omul pentru că a învățat repede că unde este om este și mâncare a dus automat la un conflict om-urs, dar nu pentru că omul caută ursul, ci viceversa (...) Viața angajaților noștri, a românilor din comunitățile locale, și nu numai, este prioritară oricăror interese, păreri eco-fanatice sau politici europene care nu au un suport științific”, susține președintele ASFOR, Ciprian Muscă, în comunicatul citat.

În viziunea specialistului, problema invadării habitatelor este una falsă, în condițiile în care din România au emigrat circa 5 milioane de români. În situația în care “numărul animalelor domestice pe munți a scăzut, satele sunt pustii, cum se poate spune că habitatul a scăzut, când este clar că a crescut?”.

“Din România au emigrat circa 5 milioane de români! Câte milioane trebuie să mai emigreze, ca ursul să nu se simtă amenințat? Sunt inepții (...) Exact ca și în cazul exploatării lemnului, avem nevoie de lemn, dar interzicem exploatarea și creștem suprafața pe care nu mai facem administrarea pădurii. Rezultatul va fi același: păduri slăbite, care vor fi distruse de atacuri de insecte sau incendii, și lemn importat, poate tocmai de la cei care finanțează susținerea unor astfel de idei.

Oricare dintre noi putem fi următoarea victimă. Un animal sălbatic nu alege, omoară instinctual! Poate acesta este și motivul pentru care aceste animale au rămas sălbatice, pentru că nu au puterea de a-și controla instinctul de a ucide”, a avertizat Muscă.

ASFOR a transmis Guvernului și Parlamentului, vineri, 12 iulie 2024, un set de propuneri echilibrate menite să ajute la rezolvarea acestei probleme.

O primă propunere se referă la adoptarea proiectului legislativ prin care să se permită recoltarea (vânarea) ursului pentru a se reveni la normalitate, dar și pentru a restabili relația firească om-urs.

De asemenea, este nevoie de o campanie de informare a turiștilor care doresc realizarea unor drumeții în zone unde există habitate ale urșilor, pe următoarele direcții: fără mâncare la purtător (sau bine depozitată), substanțe repelente, mijloace care pot face zgomot (fluier). În același timp, persoanele care hrănesc sau depozitează resturi alimentare în afara zonelor special destinate trebuie amendate pentru a le responsabiliza, la fel și pentru persoanele care intenționat interacționează cu urșii pentru a face poze, filmări, postări pe diferite rețele de socializare.

Totodată, va fi nevoie de un cadru legal pentru ca Jandarmeria, Salvamontul, Poliția, Gărzile Forestiere să poată aplica amenzi celor care nu pot să respecte aceste reguli minime, care sunt menite să le salveze viața și să-i facă pe urși să înțeleagă că omul nu este sursa lor de hrană, ci un pericol.

O altă propunere vizează instalarea de camere de supraveghere pe traseele turistice sau în apropierea lor, la care să aibă acces Jandarmeria, Salvamont, Poliția, Garda Forestieră, pentru a semnala prezența carnivorelor mari și a emite alerte Ro-alert, dar și trimiterea unor echipe specializate pentru a îndepărta animalele sălbatice din acele zone.

Asociația Forestierilor din România – ASFOR este organizația patronală și profesională, reprezentativă la nivel național, a operatorilor economici din exploatări forestiere și industrializarea lemnului.

Lasă un comentariu