Tusványos - Universitatea de vară din acest an se va desfășura sub genericul “Pe drumul drept”

Distribuie pe:

Cea de-a 33-a ediție a Universității de Vară și a Taberei Studențești de la Bálványos, cunoscută sub numele de Tusványos, se va desfășura în perioada 23-28 iulie, sub genericul “Pe drumul drept”, în organizarea Consiliului Tineretului Maghiar din România și a Fundației Pro Minoritate din Ungaria.

Krisztina Sándor, responsabilă de programul politic al universității de vară și președinte executiv al Consiliului Național Maghiar din Transilvania, a declarat că motto-ul din acest an face referire la situația îmbunătățită a maghiarilor din Bazinul Carpatic, față de vremurile anterioare: “Dacă ne uităm

în jur, în vecinătate, în Europa, în lume, în anul 2024, putem afirma că acum suntem pe o cale mai dreaptă,” a explicat aceasta, potrivit MTI.

Motto-ul, a precizat Krisztina Sándor, se referă și la valorile de dreapta ale participanților la Tusványos și la infrastructura îmbunătățită a taberei, dar transmite și un mesaj pozitiv tinerilor că merită să rămână în țară.

Dezbaterile din acest an se vor concentra pe patru subiecte principale: procesele politice actuale, problema războiului și a păcii, situația economică și o tematică separată: subiectele ecologice, schimbările climatice, eficiența energetică și tranziția verde, care vor primi o atenție mai sporită.

Printre subiectele politice care vor fi abordate se numără alegerile din iunie și din toamnă, precum și președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, va avea loc și o masă rotundă națională cu participarea președinților organizațiilor maghiare din Bazinul Carpatic.

Printre invitați, și în acest an, se numără: prim-ministrul Viktor Orbán, viceprim-ministrul Zsolt Semjén, mai mulți miniștri și secretari de stat din Guvernul Ungariei. Pentru a exclude provocatorii, discursul de sâmbătă al premierului va necesita înregistrare, au precizat organizatorii.

Din cauza anului electoral, politicienii din mainstream-ul politicii românești nu vor participa, în ciuda intenției și eforturilor organizatorilor, a declarat Krisztina Sándor. Ea a explicat că, în an electoral, membrii Guvernului român “nu riscă” să participe la Tusványos, temându-se că ar putea pierde din simpatia alegătorilor. Cu toate acestea, vor fi prezenți invitați români care participă de ani de zile la acest eveniment.

Krisztina Sándor a mai afirmat că, în ultimii ani, la Tusványos, dialogul între maghiari a devenit mai accentuat decât dialogul dintre maghiari și români.

Ediția din acest an va fi organizată în colaborare cu 76 de organizații partenere, cu aproximativ 500 de programe, care se vor desfășura în 34 de corturi, cu participarea a aproximativ 1.000 de invitați. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu