Șoferii agresivi în trafic, sancționați pe baza înregistrărilor audio-video

Distribuie pe:

Prin Ordonanța de Urgență nr. 84/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 610 din 29 iunie 2024, Codul Rutier a fost modificat în sensul că, pentru sancționarea șoferilor indisciplinați, polițiștii pot utiliza înregistrări audio-video făcute cu camere de bord sau telefoane, trimise de participanții la trafic. Pe baza datelor de monitorizare ale administratorilor de drumuri publice, polițiștii vor putea sancționa mai multe tipuri de abateri de la regulile de circulație, nu doar comportamentul agresiv în trafic.

Comportamentul agresiv în trafic se referă la deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens; întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare; circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia; folosirea repetată a semnalelor sonore sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație; conducerea mopedului sau a motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți; mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia; realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia și conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Noua ordonanță introduce excepția de la regula conform căreia polițiștii rutieri trebuie să constate contravențiile direct sau cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.

Prin urmare, cei care au fost martori ai unui comportament agresiv în trafic vor putea încărca înregistrarea ce conține evenimentul rutier, făcută cu camera de bord sau cu telefonul, iar sesizarea va trebui făcută poliției rutiere pe raza căreia a avut loc presupusa încălcare a regulilor rutiere.

Pentru a fi considerată validă și luată în seamă de polițiști, o înregistrare video va trebui să aibă extrasul cadrului din filmarea audio-video, data și ora când au fost surprinse manevrele agresive, vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz.

Important! Măsura nu poate fi încă aplicată, deoarece e nevoie de dezvoltarea sau adaptarea unei platforme informatice. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: freepik.com)

Lasă un comentariu