ORIZONTAL: 1) Industriaș și filantrop american, considerat cel mai bogat om din lume, din spusele căruia am reținut concluzia “Cred că puterea de a face bani este un dar de la Dumnezeu” (John Davidson). 2) “Vârsta: fără șapte ani,/ Părinți: oameni plini de bani…/”, este una din caracterizările acestui scriitor ieșean, cu origini teleormănene, în epigrama “Fișa parazitului” (Veron) – Cei care scot banii intrând în șut. 3) Ofertă la o Coroană! – Actriță americană de film, pe numele ei adevărat Mary Cathleen Collins, de la care am reținut cugetarea “Cei care spun că banii nu cumpără fericirea nu au știut de unde să-și facă cumpărăturile (Bo) – Nerv periferic! 4) “Singurul lucru care îmi place la cei bogați sunt banii lor”, ne spune acest politician englez, prima femeie membră a Camerei Lorzilor din Parlamentul englez (Nancy, cunoscută drept Lady…) – Filozof chinez, fondator al Taoismului, conform învățăturilor căruia “Dacă fericirea ta depinde de bani, tu nu vei fi niciodată fericit” (Lao). 5) Republica Sud Africană (presc.) – Notă de șilingi! – Joc de strategie, asemănător cu Go. 6) Primii dinari! – “Milionarul de idei” a fost numit acest inginer japonez, visător și nonconformist, concluzia căruia este că “Nu a fost necesar să fii născut nobil sau bogat pentru a reuși în viață” (Soichiro) – Băgate în țepe! 7) “Nimic nu e mai plăcut auzului omenesc decât zornăitul banilor de aur”, ne spune acest poet, romancier și academician român, laureat al Premiului Herder pentru Literatură, în romanul “Șatra” (Zaharia) – Codul “Harrisburg International Airport”, SUA. 8) 2,3 Dinari! – Oraș în Franța. 9) Hop sec! – Cotor, matcă. 10) “Banii sunt mai buni decât sărăcia, dar numai din motive financiare”, aflăm, cu umor, de la acest important regizor de film american (Woody) – Ocazia de a face bani. 11) “Divorțul este unul din cele mai traumatice șocuri. Banii cheltuiți pentru a te înnebuni reciproc sau pentru a obține un partaj egal sunt bani pierduți”, este concluzia acestui important compozitor german (Richard) – “Banul vorbește în limba înțeleasă de toate națiunile”, aforism din creația uneia din primele femei engleze, poet, dramaturg și traducător din Epoca Renașterii (Aphra).
VERTICAL: 1) Romancier și dramaturg francez, din creațiile căruia am ales aforismul umoristic “Dacă banii nu aduc fericirea, dați-i înapoi” (Jules) – Scriitor irlandez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, autorul aforismelor “Este adevărat că banii nu aduc fericirea. De fapt e vorba de banii altora” și “Oamenii care sunt în stare să se distreze, nu au bani, iar cei care au bani, nu sunt în stare să se distreze” (George Bernard). 2) Milionar grec, mare armator, de la care am reținut sfatul “Nu trebuie să mergi după bani, ci să mergi în întâmpinarea lor” (Aristotel) – “Banii n-aduc fericire cu siguranță, dar nici nu constituie un obstacol serios…”, ne spune acest jurnalist spaniol (Josep). 3) Jumătate de cent! – Primii Taleri! – Ultimii sfanți! – Larg fără măsură! 4) Prime în Dolari! – Autoarea americană a poeziei “Am învățat”, din care am ales versurile “Am învățat că nu contează ce ai în viață, ci pe cine ai în viață” (Kathy Kane). 5) Poet și eseist american, autor al aforismului “Adesea banii costă prea mult” (Ralph Waldo) – “University of New England” (siglă) 6) Ață la Firfirei! – Popor din Anzii Americii de Sud care și-a construit un vast imperiu fără a avea nevoie de bani. 7) Scriitor român, ajuns milionar din activități de consultanță turistică (Ciprian) – “Banul este un servitor bun, dar un stăpân rău”, ne spune acest scriitor francez, cunoscut autor de romane istorice (Alexandre). 8) Unitatea monetară a Albaniei – Afirmație – Abis! 9) Liră avocalică! – Tonă! – Poet și prozator romantic german de la care am reținut aforismul “Răul fundamental în lume se datorează faptului că Dumnezeu a creat prea puțini bani” (Heinrich). 10) Unul din cei mai străluciți oameni de știință, savant german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, din creația căruia am reținut cugetările “Lucrurile cele mai prețioase din viață, nu sunt acelea procurate cu bani” și “Uneori plătim mai mult pentru lucrurile pe care le primim gratis” (Albert) – Primele litere ale lui Shakespeare! 11) “Banii n-au miros”, a fost justificarea pentru o nouă taxă introdusă de acest împărat roman, întemeietor al Dinastiei Flavilor.
Dicționar: RSA, DOTS, HIA, AMIENS, PLA.
GH. HUZA
Dezlegarea careului “Perle în careu”, apărut în 10 iulie 2024: DEISLER, INV, AFITE, VELEA, NF, OUT, SITC, CEHI, AB, EOA, IN, COMAN, IR, UBOA, AR, PUO, LES, FS, IA, I, ERORI, CARTU, SG, ALBANIA, C, AGIU, COZA, UNU, PITURCA.