Ciudățenii și curiozități ale istoriei

Distribuie pe:

* Alexandru cel Mare a fost îngropat, din greșeală, de viu. Oamenii de știință cred că el suferea de o tulburare neurologică numită Sindrom Guillain-Barré și că atunci când s-a considerat că a murit, era, de fapt, doar paralizat, dar conștient.

* Au existat și femei gladiatori în Roma Antică. O femeie gladiator era numită “gladiatrix” (plural - “gladiatrice”). Erau însă extrem de rare, spre deosebire de omologii lor masculini.

* Din 1912 până în 1948, la Jocurile Olimpice au fost organizate concursuri de arte plastice. S-au acordat medalii pentru literatură, arhitectură, sculptură, pictură și muzică. Evident, operele de artă trebuiau să aibă o tematică olimpică.

* Celebrul cuceritor Napoleon Bonaparte a fost atacat de… o hoardă de iepuri. Dăduse ordin să fie organizată o vânătoare de iepuri pentru el și oamenii săi. Când au fost eliberați din cuști, iepurașii s-au repezit la Bonaparte și la însoțitorii săi, într-un atac de neoprit.

* Cleopatra nu era egipteancă. Din câte spun istoricii, faimoasa “femme fatale” din Egipt era de fapt grecoaică, descendentă a generalului macedonean al lui Alexandru cel Mare, Ptolemeu.

* Ketchup-ul a fost comercializat, în anii 1830, ca medicament. În 1834 a fost vândut ca remediu pentru dureri de stomac de către un medic din Ohio, pe nume John Cook. Nu a fost folosit și considerat drept condiment până la sfârșitul secolului al XIX-lea.

* Vrăjitoarele din Salem nu au fost arse pe rug. Majoritatea au fost încarcerate, iar unele au fost spânzurate. Dar niciuna dintre cele 2.000 de “vrăjitoare” nu a fost arsă de vie.

* Inventatorul batistei a fost regele Richard al II-lea. Imediat ce s-a observat că folosește o bucată de pânză pentru toaleta nasului și a feței, întreaga nobilime de la curte a început să procedeze la fel.

* Zachary Taylor, cel de al doisprezecelea președinte al SUA, a murit din cauza unei supradoze de cireșe. Zachary Taylor a murit după ce a mâncat prea multe cireșe și a băut lapte, la o petrecere de 4 iulie, în 1850. A murit câteva zile mai târziu, de gastroenterită. Se crede că acidul din cireșe, combinat cu laptele, i-ar fi cauzat decesul.

* Andrew Jackson (președinte al SUA în perioada 1829-1837) avea, ca animal de companie, un papagal pe nume Polly, pe care l-a învățat să înjure ca un birjar. Există chiar și o legendă conform căreia papagalul a trebuit să fie izgonit de la înmormântarea lui Jackson din cauza predispoziției sale spre obscenități.

* La Jocurile Olimpice din antichitate, sportivii concurau în pielea goală, pentru a fi mai aproape de zei și pentru a stimula detoxifierea pielii prin transpirație. De fapt, cuvântul “gimnastică” provine din cuvintele grecești antice “gumnasía” (“antrenament atletic, exerciții”) și “gumnós” (“gol”).

* În 1386, în plin Ev Mediu, un porc a fost condamnat la moarte, în Franța. Animalul a atacat un copil, care a murit, ulterior, din cauza rănilor. Porcul a fost arestat, ținut în închisoare și apoi trimis în judecată pentru crimă, găsit vinovat și executat prin spânzurare.

* În timpul Marii Depresiuni (1929-1937), oamenii își confecționau haine din saci pentru mâncare: foloseau saci pentru făină, saci pentru cartofi și orice obiect făcut din pânză. Distribuitorii de alimente au început să-și facă sacii mai colorați pentru a-i ajuta pe oameni să nu cadă pradă depresiei.

* Universitatea Oxford este mai veche decât Imperiul Aztec. Ea și-a deschis porțile pentru prima dată în 1096. Prin comparație, se spune că Imperiul Aztec a apărut odată cu întemeierea orașului Tenochtitlán de pe lacul Texcoco, în anul 1325.

* Cea mai faimoasă criminală în serie a fost o contesă maghiară, Elizabeth Báthory de Ecsed. Ea a fost acuzată că a torturat și ucis peste 650 de tinere. Majoritatea aveau vârste cuprinse între 10 și 14 ani.

* Rusia a rămas fără vodcă, sărbătorind sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Petrecerile de stradă au cuprins Uniunea Sovietică și au durat zile de-a rândul; toate rezervele de vodcă ale națiunii s-au epuizat în doar 22 de ore. (surse - parade.com; medium.com) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu