Ministerul Apărării Naționale - Dezinformări pe tema reluării stagiului militar obligatoriu în România

Distribuie pe:

Potrivit unui comunicat al MApN dat publicității miercuri, 10 iulie, recent, în spațiul online a fost reluată o temă falsă, care pretinde că o adresă trimisă de Serviciul Asistență Medicală și Programe de Sănătate al Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București către medicii de familie din Capitală ar fi “dovada” atragerii României în războiul ilegal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

“Într-un limbaj alarmist, postarea în discuție, care a fost redistribuită semnificativ în diferite platforme social media, acreditează ideea că MApN și autoritățile statului român fac în ascuns pregătiri pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau pentru mobilizarea rezerviștilor militari, care să fie trimiși să lupte în Ucraina. Aceste așa-zise dovezi nu au nicio legătură cu realitatea”, se precizează în comunicat.

Adresa din facsimil reprezintă o procedură de rutină. Direcțiile de sănătate publică transmit centrelor militare zonale și județene în fiecare an, până la data de 1 noiembrie, tabele cu cetățenii bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 35 ani care au afecțiuni medicale incompatibile cu serviciul militar, menționează MApN: “Justificarea nevoii de transmitere a acestor situații statistice poate fi ușor înțeleasă: executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen și militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, așa cum prevede Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat”.

MApN precizează că a comunicat “în repetate rânduri” că nu a luat în calcul, în niciun moment, revenirea la serviciul militar obligatoriu, ci are în vedere exclusiv soluții de recrutare a rezerviștilor pe bază de voluntariat.

Revenirea la serviciul militar obligatoriu și, în consecință, la desfășurarea proceselor de recrutare pentru cetățenii încorporabili se face în condițiile aceleiași legi, care prevede la art. 3 că “pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum și pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condițiile legii”.

“Drept urmare, procesul de recrutare-încorporare a cetățenilor care îndeplinesc condițiile legale pentru a putea fi încorporați va avea loc doar în situația în care în România va fi decretată una dintre cele trei stări prevăzute de lege, respectiv starea de război, starea de mobilizare sau starea de asediu”, mai arată MApN.

Acest proces este pregătit însă, ca în multe alte țări, din timp de pace. Detaliile cu privire la activitățile pe care autoritățile competente din România sunt obligate să le desfășoare pe timp de pace pot fi consultate în textul Legii nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare, Capitolul III, Evidența militară (art. 40-53), potrivit comunicatului citat. (sursa și foto - agerpres.ro)

Lasă un comentariu