Cea mai frecventă invitație între prieteni este: “Hai să bem o cafea…”

Cafeaua este consumată încă din secolul IX, în Etiopia, însă începuturile sale sunt învăluite într-o aură misterioasă. Există o legendă în acest sens despre un cioban etiopian, pe nume Kaldi, care a descoperit efectele stimulative ale cafelei când a observat cum caprele sale deveneau energice după ce mâncau fructele unui anumit arbust. Ciobanul a dus aceste fructe la o mănăstire locală, unde călugării au preparat o băutură care îi ajuta să rămână treji în timpul rugăciunilor de noapte.

Începând cu secolul XV, cafeaua va fi cultivată și consumată în Yemen, iar două secole mai târziu se răspândește în Persia, Egipt, Turcia și Africa de Nord. Cu timpul, cafeaua se răspândește global. De peste 1.000 de ani, cafeaua continuă să fie savurată de milioane de oameni din întreaga lume. Cafeaua nu doar că are numeroase beneficii, fiind un stimulent natural care îmbunătățește concentrarea și performanța mintală, combătând somnolența, ci joacă, de asemenea, un rol important în diverse culturi și societăți.

Din punct de vedere statistic, se estimează că aproximativ două miliarde de cești de cafea sunt consumate zilnic la nivel mondial. Acest lucru sugerează că un număr foarte mare de oameni, probabil peste un miliard, consumă cafea în mod regulat.

Știm cu toți, însă, că o cafea savurată alături de cei dragi poate aduce asupra noastră momente de bucurie și relaxare.

Cât ne costă o cafea în centrul Târgu Mureșului?

Am făcut o vizită în cele mai căutate puncte din centrul orașului și zona cetății. Prima oprire a fost la Mr Pop, o cafenea situată în centru, dar se poate găsi și în zona Cetății, sub forma unei tarabe. Un Espresso (fie Espresso dublu, Espresso machiato sau Long black) este 11 lei, un Cappucino este 12 lei, însă există și variante mai ,,exotice” ale cafelei, precum Matcha Latte, Turmeric Latte și Beetroot Latte (cafea cu pudră de sfeclă) care pot fi achiziționate la prețul de 17 lei.

A doua locație, Luar, situat în interiorul Cetății, are în meniu următoarele cafele: Expresso macchiato la 9 lei, Cappuccino și Ice Coffee la 11 lei, Latte Macchiato la 12 lei, Vanila Ice Coffee și Cafea cu caramel sărat la 14 lei.

În următoarea locație, Grafton, situat în proximitatea Catedralei Mari, am găsit Espresso și Americano la 8 lei, Espresso Macchiato la 9 lei, Cappucino la 12 lei, Latte Machioato și Flat White la 13 lei, iar un Frappe costă între 19 și 22 lei (în funcție de cantitate).

Ultima cafenea, mai accesibilă la preț, 5 To Go, situată pe strada Bolyai, are cafele începând de la 5 lei, cum ar fi Espresso și Espresso Macchiato, Cappucino are prețul de 7 lei, Long Black și Caffe Latte la 8 lei, Flat White și Frappe la 10 lei.

Având în vedere zilele caniculare, este recomandat să consumăm mai puțină cafea deoarece aceasta duce la pierderea lichidelor din organism. Este foarte important să consumăm cât mai multă apă, pentru o hidratare corespunzătoare, însă dacă dorim să ieșim la o terasă există și opțiuni mai răcoritoare precum limonada, fresh-ul sau ceaiurile reci (care la preț variază între 12-20 lei), și să luăm toate măsurile pentru a ne proteja de caniculă.

Melissa Milașcon, Alexandru-Cristian Bîrsan

Lasă un răspuns