Guvernul a decis: IML trebuie să comunice în 72 de ore rezultatul analizelor toxicologice în cazul șoferilor cu permisele suspendate

Distribuie pe:

Guvernul a aprobat joi ordonanța de urgență care instituie obligația ca, în cazul în care rezultatul testelor antidrog efectuate în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, șoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

“Astăzi, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a dezvoltat și a modificat prevederile OUG 84, anterior adoptată, cu privire la unele dispoziții privind siguranța pe drumurile publice. În principiu, această ordonanță adoptată astăzi dezvoltă, cum spuneam, ordonanța precedentă, sub două aspecte importante. În primul rând, instituie un termen de 72 de ore în care instituțiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice prin care să evidențieze sau nu prezența sau nu a alcoolului și a substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu DrugTest sau care au refuzat testarea. A doua modificare importantă este aceea că, la expirarea acestui termen obligatoriu pentru instituțiile de medicină legală de 72 de ore, în cazul în care rezultatul nu sosește de la laborator, persoanei respective i se restituie permisul”, a explicat Predoiu, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

El a punctat, totodată, modificarea care vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituțiile de medicină legală.

În continuare, prioritatea ministerului este de a crește efortul pe combatere a drogurilor, a susținut el.

“Este foarte important să ne mărim capacitatea, ca societate în ansamblu, de a riposta contra flagelului drogurilor, care este devastator nu numai în România, ci în toate statele membre ale UE. Este o problemă europeană, consacrată ca atare în Consiliile JAI și recunoscută ca atare. De asemenea, am făcut această paranteză pentru a arăta că această ordonanță nu este un demers individual, sporadic sau spontan, ori, citez, «heirupist», cum am fost acuzați, ci este o măsură gândită într-un ansamblu de măsuri, într-un ansamblu de politici. (...) Aș vrea să asigur publicul din România că, atât timp cât voi rămâne la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, Poliția Română și ministerul au ca prioritate combaterea traficului și consumului de droguri”, a afirmat Predoiu.

Lasă un comentariu