Cei 84 care vor să schimbe Europa

Distribuie pe:

Luni, la Bruxelles, 84 de deputați din 12 state ale Uniunii Europene au constituit grupul europarlamrentar Patrioții pentru Europa, decis să opereze schimbări masive în politica blocului comunitar, opunându-se, ferm, “deciziilor birocraților centralizați care activează la Bruxelles într-un mod antidemocratic”.

Gál Kinga, președinta grupului parlamentar european al Fidesz și prim-vicepreședinte al noului grup, apreciază că Patrioții pentru Europa - al treilea grup din Parlamentul European - este cel mai mare grup patriotic care a existat vreodată în această instituție. Ponderea o dețin cei din Adunarea Națională (RN - partidul lui Marine Le Pen), cu treizeci de eurodeputați, urmați de partidul Fidesz al lui Orbán, cu unsprezece deputați, Liga lui Matteo Salvini, cu opt, și ANO al lui Andrej Babiš (Cehia), cu șapte europarlamentari. Sunt implicate și partide de dreapta din Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Grecia, Italia, Letonia, Olanda, Portugalia și Spania.

Noul grup, considerat de extremă dreaptă, își propune să devină o forță politică majoră, în contextul în care - apreciază liderii noii entități - alegerile europarlamentare au arătat clar că majoritatea covârșitoare a alegătorilor dorește protejarea granițelor Europei și apreciază libertatea și pacea. Grupul susține cooperarea europeană, dar nu dorește o Uniune Europeană care să își depășească competențele și să sancționeze statele membre pentru implementarea propriilor politici: “Reprezentăm milioane de europeni care doresc schimbare în Europa. Noi vom fi vocea lor în următorii cinci ani”, a explicat Gál Kinga, subliniind că membrii grupului își iubesc patria și tradițiile și vor acționa pentru a păstra valorile creștine ale Europei. Ei doresc să protejeze strict granițele Europei, să oprească migrația ilegală și să lucreze pentru o Europă  puternică și competitivă: “Nu vrem să oferim o alternativă Europei, ci o alternativă europeană, colaborând cu parteneri care gândesc similar”.

Gál și-a exprimat speranța că, în timp, și mai multe partide și eurodeputați se vor alătura grupului, ușa fiind deschisă “pentru toți patrioții care împărtășesc valorile de dreapta și doresc să aducă schimbări în Europa”.

La rândul său, președintele ales al grupului, Jordan Bardella (RN - Marine le Pen), a specificat că Patrioții “reprezintă speranța pentru zecile de milioane de cetățeni din națiunile europene care își prețuiesc identitatea, suveranitatea și libertatea lor”. El a promis că grupul va lucra “pentru a ne relua instituțiile și a reorienta politicile pentru a servi națiunile și popoarele noastre”.

În cadrul unei conferințe de presă, înalți oficiali ai partidului au prezentat o viziune a unui grup care se opune centralizării puterii la Bruxelles - căminul principalelor instituții ale UE - și nu mai este dispus “să suporte dictatura Comisiei Europene”, puternica ramură executivă a UE.

Deși Patrioții pentru Europa pretinde că este acum al treilea grup politic ca mărime din Parlamentul European, Partidul Popular European conservator este cel mai mare, cu 188 de locuri, urmat de Socialiști și Democrați, cu 136.

Rămâne întrebarea dacă partidele principale vor împiedica noul grup să ocupe posturi importante, refuzând să-i susțină pe candidați.

Într-un posibil semn al lucrurilor viitoare, grupul liberal Renew a postat pe X că aceștia sunt “patrioți” doar cu numele. Extrema dreapta s-a rebrandat. Dar misiunea lor este aceeași, să distrugă valorile europene. Renew a spus: “Viitorul Europei va fi conceput, de noi, din centrul politic!”

Aliatul lui Bardella, Jean-Paul Garraud, a calificat tacticile de blocare ale partidelor principale drept “total antidemocratice”. El le-a spus reporterilor că grupului Patrioților pentru Europa trebuie să i se acorde “numărul de posturi care corespunde milioanelor de alegători pe care îi reprezentăm”.

Parlamentul European s-a mutat în mod perceptibil la dreapta în urma alegerilor la nivel european de acum o lună, deoarece mulți alegători i-au abandonat pe liberalii “prietenoși cu afacerile” și pe Verzii ecologiști. Cu toate acestea, grupurile principale de centru-dreapta și centru-stânga dețin în continuare majoritatea.

Or, conform ultimului sondaj Eurobarometru, a existat un interes mai mare pentru aceste alegeri decât pentru cele anterioare, prioritățile alegătorilor fiind lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (33%), sănătatea publică (32%), economia, apărarea și securitatea UE (31%) și schimbările climatice (27%).

…Priorități care arată, încă “din fașă” cam cum va arăta, în viitorii cinci ani, fragilul edificiu european, măcinat de orgolii, dezbateri sterile, alte și alte încrâncenări, atât de …paralele, vai, cu adevăratele ofuri și nevoi ale cetățenilor de pe bătrânul continent!

…Teamă ne e (dacă nu suntem chiar siguri) că, dincolo de “priorități” cu adevărat…prioritare, eforturile eurodeputaților se vor concentra, în acest cincinal, asupra “nimicirii” grupului de “patrioți”, în numele “statului de drept” și al “valorilor europene”… (surse documentare -apnews.com, MTI)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu