Alimentele ce contribuie la răcorirea corpului și meniurile care nu necesită preparare termică fac căldura suportabilă

Distribuie pe:

Adina Rusu, președinte al Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din județul Iași, a declarat pentru Agerpres că, în această perioadă, este esențial să asigurăm organismului o hidratare corespunzătoare și un aport energetic optim pentru a face față temperaturilor extreme de afară.

Ea consideră că, deși nu reprezintă un panaceu, “alimentele care contribuie la răcorirea corpului și meniurile care nu necesită preparare termică pot face valurile de căldură mai suportabile”.

“Dacă încercați să învingeți căldura din această vară, s-ar putea să reconsiderați nu doar ce alimente și băuturi alegeți să includeți în meniul dumneavoastră zilnic, ci și cât mâncați la fiecare masă. Astfel, în special în zilele călduroase, este important să evităm să consumăm mese foarte grele, întrucât consumul unor cantități mari de alimente la aceeași masă poate îngreuna digestia. Mai mult, reducerea aportului caloric zilnic poate contribui la scăderea temperaturii centrale a corpului, deoarece, în timp ce muncește să proceseze toată mâncarea consumată, organismul nostru produce și mai multă căldură”, afirmă Adina Rusu.

Conform unui studiu realizat în acest sens, susține aceasta, reducerea aportului zilnic de calorii cu aproximativ 23% poate scădea temperatura corpului cu aproape jumătate de grad Celsius.

“Deși nu pare o scădere uriașă, alături de alte strategii, această metodă ar putea ajuta la prevenirea insolației și a problemelor conexe. De asemenea, menținerea unei hidratări optime este esențială pentru a înlocui apa pierdută de organism prin transpirație. Astfel, în zilele călduroase, ar fi indicat să suplimentăm aportul de lichide cu cel puțin 20-30% față de cantitatea consumată în mod uzual. Însă, atunci când ne referim la hidratare, nu trebuie să luăm în considerare suplimentarea consumului de băuturi alcoolice, carbogazoase sau îndulcite, întrucât acestea stimulează eliminarea unei cantități și mai mari de apă din organism, crescând deshidratarea și făcându-ne să ne simțim tot mai slăbiți și mai lipsiți de energie. Același efect apare și în cazul băuturilor care conțin cofeină, atunci când sunt consumate în exces”, a explicat Adina Rusu.

Aceasta precizează totodată că temperatura optimă a apei consumate în vederea eficientizării hidratării reprezintă un alt subiect de dezbatere printre specialiștii în sănătate.

“În timp ce nu există studii solide care să susțină eventualele efecte nocive ale consumului de apă rece, trebuie să conștientizăm faptul că lichidele reci nu sting setea mai repede, ci doar ne creează senzația că o fac. Astfel, putem avea senzația că ne răcorim mai rapid, riscând să bem mai puține lichide. Întrucât în zilele caniculare nici consumul băuturilor calde nu reprezintă cea mai confortabilă opțiune, ideal ar fi să optăm pentru apă la temperatura camerei sau ușor răcită, asigurându-ne astfel că obținem și senzația de răcorire, dar și consumul unei cantități corespunzătoare de lichide”, menționează Adina Rusu.

Potrivit acesteia, prin transpirație, corpul nostru nu pierde doar apă, ci și săruri minerale și vitamine hidrosolubile, motiv pentru care, în zilele călduroase, ne putem simți mai apatici, obosiți și lipsiți de energie.

“Vara vine și cu soluțiile cele mai potrivite, fructele și legumele proaspete, de sezon, reprezentând o metodă foarte bună prin care îi putem readuce organismului nutrienții pierduți. În plus, tipul mâncărurilor alese la fiecare masă poate influența adaptarea organismului nostru la căldură, fiind indicat să reducem consumul alimentelor procesate, dar și al celor foarte grase, cum ar fi, de exemplu, prăjelile, maioneza, smântâna sau margarina. Mai mult, unele dintre alimentele foarte populare la grătarele din timpul verii, cum ar fi produsele din carne, pot supraîncărca sistemul digestiv, ceea ce duce la o cheltuială semnificativă de energie pentru organism și chiar la generarea, în urma digestiei, a unei cantități suplimentare de căldură. Astfel, dintre macronutrienți, proteinele sunt cel mai greu de digerat, generând și cea mai mare cantitate de căldură”, declară Adina Rusu.

Potrivit sursei citate, deși poate părea contradictoriu, alimentele picante pot avea un efect de răcorire asupra organismului, acest tip de mâncăruri fiind foarte frecvente în bucătăria țărilor cu climat cu temperaturi foarte ridicate.

“După consumul acestor mâncăruri, în special într-o zi călduroasă, ne putem simți ca și cum întreg corpul ne ia foc. Însă răspunsul fiziologic al organismului la căldură este transpirația, aceasta la rândul său având efect de răcorire asupra pielii. Desigur, nu vorbim despre o scădere foarte mare a temperaturii corporale, dar alături de strategiile menționate deja, această metodă, utilizată de sute de ani de civilizațiile din zonele foarte călduroase, poate fi utilă. Astfel, pe lângă ardeiul iute și piper, usturoiul și ghimbirul pot crea un efect asemănător ce are ca rezultat final ușoara răcorire a organismului”, susține Adina Rusu.

Lasă un comentariu