Târgu Mureș în Topul City Index 2024

Distribuie pe:

Cu toate nemulțumirile noastre, ale târgumureșenilor, privind problemele din orașul nostru, cum ar fi curățenia stradală, trafic rutier aglomerat, îngrijirea spațiilor verzi sau situația economică deloc îmbucurătoare, se pare că din afară, situația este văzută altfel. În recentul top al orașelor din România întocmit pe baza analizelor făcute de cei de la City Index, Târgu Mureșul se află în primele zece orașe din țară. Este firesc ca noi, cei care trăim aici, să fim critici, să vrem mai mult și mai bine, să-i tragem de mânecă pe cei din administrația publică locală pentru a fi mai aplecați asupra nevoilor noastre. Cotidianul nostru încurajează această atitudine civică, dar, totodată, promovează și aspectele pozitive așa cum sunt și cele relevate de recent publicatul clasament în care ne situăm pe un loc fruntaș.

Târgu Mureș este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe de vizitat, cu o istorie bogată și o comunitate puternică multietnică și multiconfesională, iar acum se pare că Târgu Mureș începe să fie, de asemenea, și un loc atractiv de locuit pentru rezidenți de toate vârstele.

Situat în inima Transilvaniei, Târgu Mureș continuă să își consolideze poziția ca unul dintre cele mai atrăgătoare orașe din România, atât pentru turiști, cât și pentru locuitorii săi. Potrivit raportului City Index 2024, orașul ocupă onorabilul loc 8 în clasamentul național al municipiilor reședințe de județ, după o evaluare meticuloasă a performanțelor sale în perioada 2022-2023. Metodologia complexă a acestui studiu a combinat date statistice oficiale cu feedback-ul calitativ al rezidenților, dar și al vizitatorilor, luând în considerare aspecte esențiale precum asistența medicală, infrastructura, cultura, divertisment și timp liber și educația.

Cu un punctaj de 47.7, Târgu Mureș s-a distins în cele trei mari componente ale analizei City Index 2024: Calitate, Prosperitate și Vibrație. Aceste categorii reflectă nu doar infrastructura orașului, dar și puterea economică, diversitatea culturală și atmosfera socială vibrantă pe care un oraș o oferă. Într-un clasament al monumentelor istorice de clasa A, Târgu Mureș se situează pe locul al șaselea la nivel național, unul dintre puținele orașe cu clădiri Art Nouveau de excepție, luându-și un angajament constant față de conservarea și promovarea patrimoniului cultural, cu care se mândrește, și care este reprezentativ față de istoria orașului.

Comparativ cu alte centre urbane importante precum Cluj-Napoca (64.1), București (63.4) și Sibiu (56.9), Târgu Mureș se remarcă printr-o performanță economică solidă. Cu toate că Bucureștiul continuă să fie motorul economic al țării, capitala generând aproape un sfert din PIB-ul național, Târgu Mureș ocupă locul al treilea în România în ceea ce privește cifra de afaceri cumulată a companiilor în raport cu populația, o realizare semnificativă, mai ales în contextul economic actual.

Ca exemplu, anul 2023 a fost unul de referință în ce privește bugetul orașului (aproape 1 miliard de lei, cu aproape 120% mai mare decât bugetul anului 2020, în valoare de 418 milioane de lei. Din punct de vedere al plăților efectuate pentru proiectele pe fonduri UE, la capitolul aferent execuției, tot în anul 2023 s-a realizat un procent de 65% din prevederile bugetare de la începutul anului, ducând la o sumă record de 2.125 lei/locuitor față de 237 lei/locuitor în 2020, de la 81 lei/locuitori în anul 2016 bani europeni.

Acești bani se regăsesc în investițiile mari făcute în oraș în ultimii 4 ani, de la renovarea și modernizarea școlilor, liceelor și grădinițelor, dar și reconstruirea aproape de la zero a unor unități școlare extrem de degradate. Peste 80 de săli de clasă au fost dotate cu elemente digitale de ultimă generație, 13 terenuri de sport școlare și 15 locuri de joacă din grădinițe au fost modernizate. Sălile de clasă moderne, luminoase și dotări bune nu sunt doar pentru o educație mai bună, ci și pentru viitorul Târgu Mureșului.

Pe lângă performanțele economice, Târgu Mureș atrage și prin facilitățile sale recreative și de agrement. Grădina Zoologică, cea mai mare din țară, găzduiește peste 800 de animale din peste 150 de specii, inclusiv exemplare unice în România. Recent, orașul a amenajat și va inaugura noul parc Substejeriș, un spațiu verde de 4 hectare în cartierul Tudor, destinat relaxării și recreării întregii comunității.

În ceea ce privește transportul public, Târgu Mureș se află într-o veritabilă revoluție, lucru care nu a trecut neobservat. Implementarea proiectul de schimbare a întregului parc auto urban cu 126 de autobuze noi, majoritatea electrice și hibride, afișaje electronice în stații, e-ticketing și piste de biciclete care încep să fie funcționale legând centrul orașului de diverse cartiere, dar și stații noi și moderne, un nou sistem de gestionare a traficului, sau înființarea de noi rute și extinderea către localitățile din jur, demonstrează încă o dată angajamentul administrației orașului în promovarea unui transport sustenabil și accesibil pentru toți locuitorii săi.

Infrastructura rutieră nu a fost uitată în acest proces de modernizare, numeroase străzi beneficiind de asfaltare nouă și îmbunătățiri semnificative. Multe din blocurile orașului au fost reabilitate termic, prin bani europeni, ceea ce a dus la creșterea confortului locuitorilor și din punct de vedere estetic, în centrul orașului a demarat construcția unei parcări centrale subterane cu peste 250 de locuri, toate acestea fac ca pe zona de analiză a vibrației orașului Târgu Mureș să înregistreze puncte importante în clasament, comparativ cu alte mari orașe.

Un moment deosebit și important pentru Târgu Mureș a fost inaugurarea, la sfârșitul anului 2023, a segmentului lipsă din zona Câmpia Turzii, care leagă acum orașul de granița de vest a țării pe ruta Autostrăzii Transilvania, facilitând astfel conexiunile și dezvoltarea economică regională. Acest lucru va ajuta orașul și mai mult în dezvoltarea sa, atrăgând investitori spre oraș.

Odată cu construcția autostrăzii A8 denumită și Autostrada Unirii, care va lega Moldova de Transilvania pe traseul Ungheni - Iași - Târgu Frumos - Pașcani -Târgu Neamț - Poiana Largului - Ditrău -Târgu Mureș, unde va face joncțiune cu Autostrada A3, Târgu Mureș va deveni un nod esențial de comunicare și transport.

Târgu Mureș nu doar că prosperă și se dezvoltă în toate aceste aspecte, dar își consolidează reputația ca un oraș cu un viitor promițător în peisajul urbanistic actual al României. (redacția)

Calitate reflectă infrastructura și serviciile esențiale care contribuie la un standard de viață înalt.

Prosperitate măsoară puterea economică a orașului și interacțiunile sale sociale, evidențiind inovația și dinamismul economic.

Vibrație ilustrează diversitatea culturală și socială a orașului, creând o atmosferă vibrantă și atrăgătoare pentru rezidenți și vizitatori.

Lasă un comentariu