Economiștii, contabilii și antreprenorii care au protestat ieri în Piața Victoriei din Capitală solicită predictibilitate arătând că deciziile Guvernului în materie de legislație fiscală nu mai pot fi puse în practică în condițiile în care sunt adoptate peste noapte și fără dialog.

Aceștia folosesc vuvuzele și afișează pancarte pe care scrie: “Fără haos fiscal, vrem un sistem normal!”, “Digitalizare adevărată, nu birocrație exagerată!”, “E-tva România nu te vrea!”, “E-tva nu-i pentru țara mea!”, “Legi clare și corecte, fără măsuri nedrepte!”, “Nu vrem legi peste noapte, vrem transparență și dreptate!”, “Fără haos în fiscalitate, vrem stabilitate!”, “Transparență și respect, nu doar legi fără efect!”, “Vrem normalitate, nu haos în acte!”.

“Vrem predictibilitate, vrem respect și vrem să se aplice legea prevenirii. Este copleșitor ceea ce se întâmplă în modificările legislative. Nu putem să facem munca de control a statului și nu suntem toți evazioniști pentru că, de fapt, e-TVA a fost un semnal de alarmă de lipsă de respect și lipsă de încredere a Ministerului Finanțelor față de contribuabilii care plătesc efectiv salariile”, a declarat, pentru Agerpres, Valentina Saygo, economist, contabil și antreprenor.

Potrivit acesteia, principalele nemulțumiri sunt legate de punerea în practică a obligațiilor pe care contribuabilii le au față de stat și “cerințele celor peste 60 de instituții publice care au sancțiuni incredibile”.

“Vrem să fim tratați cu respect, vrem să fim tratați cu încredere. Noi, mai mult decât oricine, ne dorim eliminarea evaziunii fiscale. Dar evaziunea fiscală nu este în munca noastră. Evaziunea fiscală este acolo unde nu există nimic. Evaziunea fiscală nu este în e-uri. Și prin acest act normativ și prin acest e-TVA, Guvernul, de fapt și de drept, ne-a acuzat pe noi, profesioniștii contabili și pe antreprenori, că suntem toți evazioniști. Nu, nu suntem toți evazioniști. Nu furăm noi statul, noi dăm bani la stat. Toate procedurile sunt grele. Digitalizarea a început cu birocratizare, ceea ce nu ar fi trebuit să se întâmple. Este inaplicabilă (legislația fiscală, n.r.), totul este prea mult și prea greu. Nu acesta este scopul digitalizării, nu acesta este scopul dezvoltării. Noi avem nevoie de predictibilitate, noi suntem cei care îi educăm și îi învățăm pe antreprenori. Noi le traducem legislația din română în română și nu mai putem. Suntem din ce în ce mai puțini. Suntem din ce în ce mai obosiți. Ritmul și haosul din legislația fiscală ne-a îngenunchiat. Nu mai putem, pur și simplu, să punem în practică deciziile Guvernului peste noapte și fără respect, fără dialog social și fără să țină cont de părerile noastre, ale profesioniștilor”, a adăugat Valentina Saygo.

La 9.15, protestatarii au fost invitați la Guvern, iar la ora 12.30 la Ministerul Finanțelor.

“Acolo (la Guvern și Ministerul Finanțelor, n.r.) vom sta cât va fi necesar să explicăm punctul nostru de vedere. Ne-am dus pregătiți, avem o petiție semnată cu peste 56.000 de semnături. O petiție cu greutate, pe care am printat-o, am îndosariat-o, în dosare cu șină, evident, am legat-o cu sfoară și o ducem atât la Guvern, cât și la Ministerul Finanțelor. Este până la urmă vocea poporului”, a adăugat Valentina Saygo.

Protestul organizat de Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR) este susținut și de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) și Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), Patronatul Medicilor de Familie și OFA UGIR.

foto: freepik.com

Lasă un răspuns