UE dezaprobă vizita prim-ministrului ungar Viktor Orbán la Moscova

Distribuie pe:

Declarația Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell (vineri, 5 iulie 2024)

Vizita premierului Viktor Orbán la Moscova are loc, exclusiv, în cadrul relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Rusia.

Ungaria este acum statul membru al UE care exercită președinția rotativă a Consiliului până la 31 decembrie 2024. Acest lucru nu implică nicio reprezentare externă a Uniunii, care este responsabilitatea președintelui Consiliului European, la nivel de șef de stat sau de guvern, și a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate la nivel ministerial.

Prim-ministrul Orbán nu a primit niciun mandat de la Consiliul UE pentru a vizita Moscova.

Poziția UE cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este reflectată în multe concluzii ale Consiliului European. Această poziție exclude contactele oficiale dintre UE și președintele Putin. Astfel, prim-ministrul ungar nu reprezintă UE sub nicio formă.

În plus, merită să reamintim că președintele Putin a fost inculpat de Curtea Penală Internațională și a fost emis un mandat de arestare pentru rolul său în legătură cu deportarea forțată a copiilor din Ucraina în Rusia.

(Sursa - eeas.europa.eu/eeas/russia-statement-high-representative-visit-prime-minister-orb…) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu