Pe agenda edililor - Inel de legătură a municipiului Târgu MureȘ, zona Nord-Vest

Distribuie pe:

Asociația Zona Metropolitană, în calitate de titular, organizează ședința de dezbatere publică pentru proiectul “Inel legătură a municipiului Târgu Mureș, zona Nord-Vest ( Sâncraiu de Mureș - Sângeorgiu de Mureș)”, anunță directorul executiv al Asociației, Molnar Lajos. Reuniunea va avea loc în data de 16 iulie, ora 10, la sediul Municipiului Târgu Mureș, sala 45. Anunțul și documentele însoțitoare privind acest obiectiv sunt postate pe pagina oficială a Municipiului Târgu Mureș - tirgumures.ro. și pot fi consultate de cei interesați.

Potrivit Studiului de Prefezabilitate din cuprinsul documentației, inelul de legătură avut în vedere va prelua o parte din traficul care, în prezent, se desfășoară pe rețeaua de drumuri existente, și va face legătura dintre Ernei și Pănet, pe zona de pe malul drept al Mureșului. Această zonă cuprinde localitățile aflate în apropiere de polul de dezvoltare Târgu Mureș, respectiv: Sântioana, Nazna, Sâncraiu de Mureș, Sântana de Mureș, Curteni, Chinari și cartierul Unirii al municipiului, și, datorită rezervei de terenuri, se pretează unor noi dezvoltări imobiliare. Pentru a avea o evoluție unitară și coerentă, apreciază autorii studiului, este necesară constituirea unei axe de dezvoltare care să contrabalanseze vechea axă de dezvoltare a orașului de dincolo de râu (cea pe direcția Cluj-Reghin), paralelă cu aceasta, și să contribuie, totodată, la scăderea presiunii asupra municipiului. Astfel - conchid aceștia - este necesară realizarea unei artere de circulație paralelă cu râul Mureș, care să lege localitățile din Pănet, Sâncraiu de Mureș, Sântana de Mureș, cartierul Unirii, Sângeorgiu de Mureș și Ernei.

Potrivit studiului, începutul inelului va fi intersecția dintre DJ 152A (spre Berghia) - DJ 152A (spre Nazna) - DJ 154F (spre Pănet) - Inelul de ocolire (tronsonul Nr.7 care este obiectul altui studiu), ulterior va face legatura cu tronsonul din cartierul Unirii; la hotarul dintre UAT Sântana de Mureș și Sângeorgiu de Mureș se va realiza traversarea râului Mureș prin intermediul unui pod, un alt pod fiind realizat pentru a traversa linia de cale ferată, iar sfârșitul coridorului va fi realizat printr-un nod rutier cu drumul DN 15 (între Ernei și Sângeorgiu de Mureș).

Autorii apreciază că “principalul avantaj al implementării acestui proiect îl reprezintă viteza crescută a traficului prin folosirea sectorului de Variantă Ocolitoare dimensionată corespunzător, cu vitezele legale și medii aferente, în locul unor sectoare de drum național, drumuri județene și străzi. Acest lucru conduce la reducerea costurilor de călătorie, atât pentru pasageri, cât și pentru transportul de marfă. De asemenea, condițiile de siguranță ale traficului sunt în mod vizibil îmbunătățite. În final, dar nu mai puțin importantă, este creșterea calității vieții locuitorilor localităților deservite de drumurile din zona de influență a Variantei Ocolitoare Târgu Mureș, ca urmare a reducerii poluării aerului și a zgomotului, printr-o circulație mai fluentă și, în special, prin preluarea unui volum important de trafic de pe relația Cluj - Reghin, un traseu din str. Gh. Doja - str. Rampei - str. Dezrobirii - str. Libertății - str. Barajului - str. Somnului - str. T. Ernõ - str. M. Corvin - str. Sinaia - str. Chinezu - P-ța Mărășești - str. Republicii - B-dul 22 Decembrie”.

Împreună cu zona periurbană, municipiul Târgu Mureș se întinde pe o suprafață de aproximativ 678,40 de km. Zona periurbană este formată din 15 unități administrativ-teritoriale: Municipiul Târgu Mureș, Orașul Ungheni și 13 comune: Ceuașu de Câmpie, Sântana de Mureș, Ernei, Sângeorgiu de Mureș, Livezeni, Corunca, Acățari, Crăciunești, Cristești, Gheorghe Doja, Sânpaul, Pănet, Sâncraiu de Mureș.

Interdependența dintre municipiul Târgu Mureș și zona periurbană se manifestă, în primul rând, prin fluxul de persoane care se deplasează, zilnic, dinspre zona rurală spre zona urbană și viceversa.

Comentariile și sugestiile celor interesați se primesc în scris prin e-mail la adresa office.zmtgm@gmail.com, până la data de 12.07.2024, se arată în anunțul menționat.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu