Aproape 1,8 miliarde de adulți expuși riscului de îmbolnăvire din cauza lipsei de activitate fizică

Distribuie pe:

Date noi arată că aproape o treime (31%) dintre adulții din întreaga lume, aproximativ 1,8 miliarde de oameni, nu au atins nivelurile recomandate de activitate fizică în 2022. Constatările indică o tendință îngrijorătoare de inactivitate fizică în rândul adulților, care a crescut cu aproximativ 5% între 2010 și 2022.

Dacă tendința se menține, se preconizează că nivelurile de inactivitate vor crește până la 35% până în 2030, or, în prezent, lumea este departe de a îndeplini obiectivul global de reducere a inactivitatii fizice până în 2030. OMS recomandă adulților 150 de minute de activitate fizică de intensitate medie sau 75 de minute de activitate fizică de intensitate ridicată, săptămânal. Inactivitatea fizică îi expune pe adulți unui risc mai mare de boli cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentul vascular cerebral, diabetul de tip 2, demența și cancerele, precum cele de sân și de colon.

Studiul a fost realizat de cercetători de la OMS împreună cu colegi academicieni și publicat în revista The Lancet Global Health.

Rămân îngrijorătoare disparitățile între sex și vârstă, inactivitatea fizică este încă mai frecventă în rândul femeilor la nivel global în comparație cu bărbații, cu rate de inactivitate de 34% față de 29%. În unele țări, această diferență este de până la 20 de puncte procentuale. În plus, persoanele de peste 60 de ani sunt mai puțin active.

Deși există unele semne de progres (22 de țări au fost identificate ca fiind susceptibile de a atinge obiectivul global de reducere a inactivității cu 15% până în 2030, dacă tendința lor continuă în același ritm), OMS solicită țărilor să își consolideze implementarea politicilor pentru a promova și a permite activitatea fizică prin sporturi de bază și comunitare și recreere și transport activ (mersul pe jos, cu bicicleta și utilizarea transportului public), printre alte măsuri.

Lasă un comentariu