Acces extins la ajutorul financiar pentru fertilizare

Distribuie pe:

Normele metodologice de aplicare a programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure pentru creșterea natalității au fost modificate, recent, prin Ordinul nr. 25.098, publicat în Monitorul Oficial nr. 626 din 2 iulie 2024.

Astfel, regulile acordării de vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru proceduri de fertilizare au fost modificate în sensul că lista celor ce vor putea solicita bani de la stat pentru proceduri de fertilizare se extinde și la cuplurile formate dintr-un cetățean străin și unul român, nu cuprinde doar cuplurile formate din cetățeni români, ca înainte.

Totuși, pentru a putea beneficia de banii de la stat, cel puțin unul dintre membrii cuplului infertil (căsătoriți sau nu) trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România. Condiția deținerii cetățeniei române și existența domiciliului în România se aplică și în cazul femeii singure infertile.

Potrivit noului act normativ, condițiile de eligibilitate pentru acordarea sprijinul financiar sunt: cel puțin unul dintre cei doi beneficiari, membri ai cuplului infertil, căsătoriți sau necăsătoriți, sau femeia singură infertilă să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România; cei doi membri ai cuplului infertil, căsătoriți sau necăsătoriți, ori femeia singură infertilă să aibă calitatea de asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România la data înscrierii în program; prin cererea semnată, solicitanții (solicitantul) se angajează ca procedurile medicale de specialitate recomandate să se desfășoare într-o unitate sanitară, publică sau privată, de pe teritoriul României, parteneră a programului, acreditată să desfășoare acest tip de activități, iar vârsta femeii să fie cuprinsă între 20 și 45 de ani la data depunerii cererii de înscriere în program.

Programul pentru creșterea natalității vizează cuplurile și femeile infertile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 ani cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală. Afecțiunea trebuie constatată de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical.

Reamintim că sprijinul acordat în cadrul programului pentru creșterea natalității constă într-un ajutor financiar (neimpozabil) în valoare de 15.000 de lei, care se acordă sub forma a două vouchere, ambele pe suport de hârtie, înmânate în același timp, unul cu suma de 5.000 lei, aferent tratamentului medicamentos, și unul în valoare de 10.000 lei, utilizabil pentru procedurile medicale specifice. (L.P.)

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu