Presa internațională - Ucraina este prea coruptă pentru a adera la NATO

Distribuie pe:

La următorul summit NATO, care va avea loc la Washington, în perioada 9-11 iulie, lui Vladimir Zelenski i se va spune că, în prezent, Ucraina este prea coruptă pentru a se alătura Alianței, relatează presa internațională: NATO va solicita Kievului “pași suplimentari” înainte ca discuțiile de aderare să poată continua, a declarat pentru The Telegraph, citat de Daily Mail, un înalt oficial din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Decizia va fi consemnată în scris, într-un comunicat al NATO, care va fi semnat la apropiatul summit anual al Alianței, și va constitui, potrivit surselor citate, “o lovitură cruntă pentru Zelenski și un impuls pentru Putin”.

Zelenski face presiuni pentru aderarea țării sale la NATO după încheierea războiului, în scopul de a se proteja de viitoare invazii rusești, deoarece Tratatul îi obligă pe membri să-și apere, militar, aliații, dacă sunt atacați.

Dar corupția, printre alte probleme, constituie un impediment major, blocând dezvoltarea relațiilor Ucrainei cu Occidentul, notează sursele.

În 2022, după ce Kievul a solicitat oficial aderarea la UE, Comisia Europeană a scris despre

Ucraina că, deși “prevenirea și combaterea corupției au fost obiective deosebit de importante pe agenda de reforme ucrainene de la Revoluția demnității” din 2014, “corupția rămâne o provocare serioasă”.

NATO a oferit Ucrainei o listă de reforme pe care se așteaptă să le ducă la îndeplinire înainte de a se califica pentru aderare, ajutând, astfel, Kievul să se apropie de statutul de membru: “Trebuie să privim în urmă și să aplaudăm tot ceea ce Ucraina a făcut în numele reformelor în ultimii mai bine de doi ani. Pe măsură ce continuă să pună în aplicare aceste reforme, vrem să-i lăudăm, vrem să vorbim despre pașii suplimentari care trebuie făcuți, în special în domeniul anticorupției. Aceasta este o prioritate pentru mulți dintre noi”, a spus oficialul, potrivit surselor, care notează, de asemenea, că, în timp ce Ucraina lucrează la dezvoltarea relațiilor sale cu Occidentul, Putin face același lucru cu China, referindu-se la întâlnirea liderului rus cu președintele chinez Xi Jinping la un club de securitate și apărare eurasiatic din Kazahstan.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu