Proiectul Răstolița - pe masa Guvernului

Distribuie pe:

Mircea Fechet, ministrul Mediului, și Sebastian Burduja, ministrul Energiei, au discutat, în cursul săptămânii, despre finalizarea în acest an a amenajării hidroenergetice Răstolița, alături de reprezentanți din Ministerul Mediului, Ministerul Energiei și Hidroelectrica, informează Instituția

Prefectului - Județul Mureș: “Proiectul se află acum în faza obținerii acordului de mediu, obiectivul fiind obținerea primului kilowatt de energie electrică până la finalul lui 2024. Amenajarea Răstolița va asigura energie ieftină și curată, va contribui la reducerea facturilor la electricitate și la protejarea mediului. În plus, investiția va asigura regularizarea debitelor de apă în perioadele secetoase și controlul viiturilor în perioadele cu precipitații semnificative. Totodată, Hidrocentrala Răstolița este vitală pentru securitatea energetică a României, asigurând un sistem energetic sustenabil și stabil”.

“Apreciez colaborarea cu Ministerul Energiei și sper că până la finalul anului vom avea primul kilowatt de energie electrică produs în amenajarea Răstolița, care, pe lângă energie ieftină și curată, va contribui la reducerea facturilor la electricitate și la protejarea mediului, mai ales în contextul actual, când schimbările climatice accentuează riscul de inundații. Răstolița va asigura regularizarea debitelor de apă în perioadele secetoase și controlul viiturilor în perioadele cu precipitații semnificative, în condițiile în care acumularea Răstolița este proiectată să contribuie la reducerea cu 30% a viiturilor” a precizat ministrul Mircea Fechet.

Reamintim că, la începutul lunii aprilie, oficialul a efectuat o vizită de lucru la Răstolița, însoțit de reprezentanți ai instituțiilor implicate în procesul de avizare și autorizare a barajului de pe râul Mureș din zonă, ocazie cu care a menționat că, pentru a reduce timpul de lucru, documentațiile necesare construcției barajului și punerii sale în funcțiune se realizează în paralel, existând premise ca investiția să producă energie electrică încă din acest an.

Amenajarea hidroenergetică Răstolița este un obiectiv de investiții de interes național, care valorifică potențialul hidraulic al afluenților de dreapta ai râului Mureș, pe sectorul Lunca Bradului - Răstolița - Bistra.

Răstolița este proiectată la o putere instalată de 35,2 MW și la o producție de energie curată de circa 117 GWh/an. De asemenea, finalizarea proiectului va duce la dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă a localităților situate pe culoarul Mureșului și în zona periferică a Câmpiei Transilvaniei.

Anul trecut, Guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care zece proiecte ale companiei, mai ales hidrocentrale începute și neterminate, printre care și Răstolița, au fost clasificate ca proiecte de interes național, după ce lista lor a fost avizată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, care să nu mai aibă nevoie de studii de impact asupra mediului.

Hidrocentrala de la Răstolița este prima construită de la zero după 1989, precizează reprezentanții Ministerului Mediului.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu