EXTENE • EXTERNE • EXTERNE

Distribuie pe:

Polițiștii spanioli vor trebui să cunoască limbile engleză sau franceză din 2025

Din 2025, Poliția națională spaniolă va cere în procesele sale de recrutare ca solicitanții să demonstreze că au cunoștințe de engleză sau franceză corespunzătoare nivelului A2 (utilizator de bază) pentru accesul la poziții de execuție și B1 (utilizator independent) pentru poziții de conducere, transmite EFE.

Potrivit unei circulare de informare a Direcției de Pregătire și Perfecționare a Poliției Naționale, la care a avut acces EFE, examenele de admitere din acest an nu vor încorpora ca obligatorie această cerință de limbă, care până acum era o probă opțională.

Cu toate acestea, de la 1 ianuarie 2025, examenele de admitere vor include obligatoriu dovada făcută de către solicitant a cunoștințelor de limbă (engleză sau franceză), la nivelul B1 al Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi Străine (CEFR) - standard internațional care definește competența lingvistică - și nivelul A2 pentru intrarea pe poziții de bază.

Acreditarea, care va fi reglementată printr-o rezoluție a Direcției Generale a Poliției, se va realiza prin certificările recunoscute ale Școlii Oficiale de Limbi Străine, SLP, Cambridge, Trinity, IELTS, TOEFL, Oxford, ESOL-British Council, DELF sau TCF-TP

Peste o sută de zboruri și circa 10.000 de pasageri, afectați de baloanele nord-coreene umplute cu deșeuri

Peste o sută de zboruri și circa 10.000 de pasageri au fost afectate de baloanele umplute cu deșeuri lansate de Coreea de Nord către Sud, a declarat un deputat sud-coreean miercuri, informează AFP.

De la sfârșitul lui iunie, Phenianul a lansat peste 1.000 de baloane cu deșeuri spre Sud, prezentate ca represalii pentru trimiterea de către militanți sud-coreeni a unor baloane ce transportau pliante de propagandă.

Pe 26 iunie, din cauza prezenței de baloane nord-coreene, zborurile cu destinația sau provenind de pe aeroportul internațional Incheon, din Seul, nu au putut ateriza sau decola.

Citând noi date ale Ministerului Transporturilor sud-coreean, deputatul Jeong Jun-ho a anunțat într-un comunicat că, de la sfârșitul lunii mai, în total 115 zboruri comerciale au fost perturbate de aceste baloane, ceea ce a afectat peste 10.000 de pasageri.

Cel puțin 15 avioane, inclusiv zboruri pe destinații lungi provenite din SUA, au fost constrânse să aterizeze în altă parte și pasagerii au fost apoi transportați până la Incheon, după ce au suferit mari întârzieri și inconveniente, a precizat el în comunicatul său.

Sute de pasageri de pe zboruri din San Francisco, Vancouver și Los Angeles „trebuiau să aterizeze pe aeroportul internațional Incheon, dar s-au pomenit pe aeroportul din Cheongju (situat la circa trei ore de drum cu mașina), fără a ști ce se întâmplă", se subliniază în comunicatul lui Jeong.

Aceste inconveniente sunt „încarnarea riscului coreean", a declarat Jeong, cu referire la ezitările finanțiștilor de a investi, din cauza amenințărilor ce vin dinspre Coreea de Nord.

Jeong a îndemnat autoritățile să facă mai mult pentru a-i împiedica pe militanții sud-coreeni care se opun liderului nord-coreean Kim Jong Un să lanseze baloane spre Nord.

În 2020, parlamentarii sud-coreeni au adoptat o lege ce incrimina trimiterea de pliante în Coreea de Nord, însă militanții nu au încetat să facă acest lucru.

Curtea Constituțională sud-coreeană a anulat această lege în 2023, în numele libertății de exprimare.

Relațiile dintre cele două Corei se află la cel mai scăzut nivel de ani de zile.

Phenianul a înlocuit trimiterea de pliante de propagandă, cum o făcea în timpul Războiului Rece, cu deșeuri, pentru că el știe că este ridicol să „promovezi" ideologia sa în rândul sud-coreenilor, a estimat Centrul de studii strategice și internaționale într-un raport publicat luni.

„Cu toate acestea, acest lucru nu trebuie tratat cu lejeritate. Baloanele umplute cu deșeuri și inconvenientele pe care ei (nord-coreenii) le cauzează sunt o formă de terorism", a remarcat el.

Fulgerele declanșează incendii de vegetație pe insula Thassos

Fulgere puternice au declanșat două incendii pe insula Thassos miercuri, la o zi după ce pompierii au adus sub control incendiile de vegetație, alimentate de vânturi neobișnuit de puternice, izbucnite pe alte două insule din Grecia, transmite Reuters.

Peste 32 de pompieri asistați de 13 autospeciale, un avion și două elicoptere încercau miercuri să stingă flăcările care devorau zone împădurite, pe două fronturi, pe insula din nordul Mării Egee, la 306 kilometri nord de capitala Atena.

Întăriri din orașul Kavala, aflat în apropiere, erau așteptate în cursul zilei.

Potrivit oamenilor de știință, incendiile de vegetație au devenit mai frecvente și mai devastatoare în Grecia în ultimii ani pe fondul schimbărilor climatice, perturbând frecvent turismul din perioada estivală, când milioane de persoane se îndreaptă spre insulele din această țară.

În mod normal, ploile ar fi o binecuvântare în zonele în care nu au fost înregistrate precipitații de câteva luni, însă fulgerele care le-au însoțit au înrăutățit situația în Thassos.

Serviciul de Protecție Civilă al Greciei a avertizat că miercuri și joi sunt așteptate alte fenomene meteorologice neobișnuite, anunțând furtuni însoțite de numeroase fulgere și grindină. Centrul și nordul Greciei ar urma să fie cele mai afectate.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat asupra unei veri periculoase în ceea ce privește incendiile de vegetație, ca urmare a unei secete prelungite.

Anul trecut, incendiile forestiere au ucis 20 de persoane în nordul țării și au condus la evacuarea a 19.000 de persoane din insula Rodos.

Pentru a aduce rapid sub control incendiile de vegetație, țara mediteraneană utilizează din ce în ce mai mult drone, care ajută la monitorizarea regiunilor forestiere.

Aproximativ 240 de pompieri din țări precum Bulgaria, Malta, Moldova și România vor fi desfășurați pentru a suplimenta personalul pentru stingerea incendiilor din Grecia, din iulie până în septembrie, a declarat marți Ministerul Protecției Civile într-un comunicat.

Zeci de incendii s-au declanșat în weekend în Grecia, dintre care două în apropiere de capitala Atena.

Marți, echipele de intervenție, asistate de aeronave pentru stingerea incendiilor, s-au luptat, de asemenea, cu flăcările pe mai multe insule, precum Kos, Chios și Creta.

Fostul președinte Francois Hollande: Situația din Franța este gravă

Fostul președinte francez Francois Hollande a avertizat că „situația din Franța este gravă" din cauza posibilității ca extrema dreaptă să ajungă la putere și a susținut ideea unei alianțe a celorlalte partide pentru a guverna provizoriu dacă duminică nu va exista o majoritate, informează EFE.

Într-o declarație acordată marți postului public France 2, Hollande, șeful statului între 2012 și 2017, a justificat această posibilitate prin faptul că „este nevoie de responsabilitate" pentru că „țara nu se poate opri".

„Trebuie să existe o soluție de angajamente minime pe cel puțin un an", a explicat el, referindu-se la faptul că după al doilea tur al alegerilor legislative de duminica viitoare nu pot avea loc noi alegeri la termen timp de un an.

Hollande a recunoscut că programele electorale care separă arcul politic - care include de la conservatori la comuniști - sunt foarte diferite, dar a insistat că „țara trebuie guvernată".

Formațiunea de stânga Franța Nesupusă (LFI) a pus sub semnul întrebării intrarea sa într-un acord de acest tip, insistând că va intra la guvernare doar pentru a-și implementa programul.

Hollande consideră că acest lucru nu ar însemna o breșă în unitatea stângii, dar a precizat că partidele din Noul Front Popular pot intra în această schemă prin îndeplinirea unora dintre promisiunile lor.

„Stânga trebuie să fie o soluție și nu doar o barieră" pentru extrema dreaptă, a subliniat el.

Hollande a insistat că singurul partid care poate obține duminică majoritate absolută este Adunarea Națională (RN), de extremă-dreapta, iar dacă nu va reuși, va trebui să „își arate orientarea".

„Este clar că RN nu va avea capacitatea de a acționa" fără majoritate absolută din cauza dificultății de a ajunge la acorduri, a prezis el. Din acest motiv, Hollande a spus că blocul care „poate reprezenta o soluție" trebuie să facă un pas înainte.

„Situația din Franța este gravă. Lumea ne urmărește, Europa este îngrijorată", a avertizat el.

Hollande s-a arătat foarte critic față de decizia președintelui Emmanuel Macron de a convoca aceste alegeri după înfrângerea sa la alegerile europene din 9 iunie.

„Nu sunt sigur că a fost produsul unei strategii, ci mai degrabă al unui impuls care a fost extrem de dăunător țării", a apreciat fostul președinte.

Hollande, care nu a candidat pentru un nou mandat de președinte în 2017, a revenit în politica activă pentru aceste alegeri și a ajuns pe primul loc în primul tur în cursa pentru un mandat în departamentul său, Correze (centru).

El și-a explicat decizia - „foarte bine gândită" - de a reveni în politica activă prin „angajamentul" său. „Trebuie să știi când să te retragi și să știi când să te implici", a reflectat el.

China - Peste 240.000 de persoane evacuate din cauza ploilor torențiale

Peste 240.000 de persoane au fost evacuate în estul Chinei după ce ploi abundente au lovit mari părți ale țării, provocând umflarea fluviului Yangtze, informează miercuri AFP care citează agenția Xinhua.

China este afectată de mai multe luni de condiții meteorologice extreme, care au inclus ploi torențiale și valuri de căldură.

Țara este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, un factor-cheie potrivit cercetătorilor în domeniul schimbărilor climatice, ceea ce face ca aceste perturbări meteorologice să fie mai frecvente și mai intense.

Până marți după-amiază, ploile făcuseră ravagii în „36 de comitate și districte din șapte orașe-prefectură din Anhui, potrivit departamentului la nivel de provincie responsabil cu gestionarea situațiilor de urgență" și au afectat 991.000 de locuitori, dintre care 242.000 au trebuit evacuați, a detaliat Xinhua.

De asemenea, agenția a precizat că nivelul fluviului Yangtze, cel mai lung din China (6.380 de kilometri), a depășit pragurile de alertă în secțiunea care traversează Anhui, o provincie situată la vest de Shanghai.

Nivelurile de alertă pentru alte 20 de râuri și 6 lacuri din regiune au fost, de asemenea, ridicate din cauza ploilor torențiale.

Imaginile difuzate miercuri de televiziunea de stat CCTV au arătat o secțiune a fluviului Yangtze crescând atât de mult încât a acoperit aproape complet o sculptură din orașul Wuhu, aflată în mod normal la 12 metri deasupra apei.

Peste 100 de milimetri de ploaie au fost înregistrați în 24 de ore, între luni și marți, de sutele de stații meteorologice din provincia Anhui, potrivit Xinhua.

În comitatul Hexi, în apropiere de capitala provinciei, Hefei, au fost înregistrați circa 260 de milimetri de ploaie.

Zeci de mii de angajați ai statului au fost detașați pentru a monitoriza barajele și digurile de-a lungul fluviului Yangtze, a precizat agenția de presă.

Se preconizează că ploile vor continua până vineri și a fost emisă o avertizare pentru posibile „dezastre geologice" în sud.

Luna trecută, inundațiile înregistrate în provincia Hunan (centru) au provocat moartea a cinci persoane, potrivit mass-media de stat, în timp ce o alunecare de teren în aceeași provincie a ucis opt.

Ploile abundente au provocat, de asemenea, în luna iunie inundații în provincia sudică Guangdong, emblematică pentru puterea de producție chineză, cel puțin 38 de persoane pierzându-și viața. (Grupaj Agerpres)

Român arestat pentru provocarea unui incendiu la Rafina

Un bărbat în vârstă de 38 de ani a fost arestat preventiv, în Grecia, fiind acuzat de provocarea unui incendiu, sâmbătă, în zona orașului Rafina, în Attica de Est, relatează site-ul de știri ekathimerini.com, citat de Agerpres.

Suspectul, identificat ca fiind cetățean român, ar fi negat că a provocat incendiul de la Rafina, o localitate de lângă Atena, declarând că se afla în zonă pentru că încerca să stingă flăcările, potrivit sursei citate.

Același suspect a mai fost arestat pentru incendiere premeditată, în aceeași zonă, în alte două rânduri, luna trecută, și a reușit să scape cu o amendă, potrivit agenției de presă AMNA.

De data aceasta, însă, autoritățile au adăugat acuzația de comportament periculos și l-au plasat în arest, notează site-ul de știri. Zeci de incendii de vegetație s-au declanșat în ultimele zile în Grecia, dintre care două în apropiere de capitala Atena.

Aproximativ 240 de pompieri din țări precum Bulgaria, Malta, Republica Moldova și România vor fi desfășurați pentru a suplimenta personalul pentru stingerea incendiilor din Grecia, din iulie până în septembrie, a declarat marți Ministerul Protecției Civile într-un comunicat.

Diplomat român, declarat persona non grata de MAE rus; MAE român: Decizia - neîntemeiată

„Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federația Rusă a declarat drept persona non grata un membru al Ambasadei României la Moscova. Această decizie a părții ruse, neîntemeiată în raport cu prevederile Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, survine ca răspuns la măsurile adoptate de către autoritățile române la 24 mai 2024, privind declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București", precizează MAE, într-un comunicat.

Reprezentanții ministerului român reamintesc că „decizia autorităților române a avut în vedere desfășurarea de către diplomatul rus respectiv de activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice".

„Această măsură este un răspuns la decizia anterioară nemotivată a părții române de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la București", explică MAE rus pe site-ul său.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a informat la 24 mai că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

„Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București", a precizat MAE la momentul respectiv.

Lasă un comentariu