Alegeri istorice în Marea Britanie. Cine este Keir Starmer (probabil viitor premier) și cât de amenințătoare este ascensiunea extremistului Nigel Farage

Distribuie pe:

O pagină a istoriei se întoarce, azi, în Regatul Unit, unde se așteaptă ca Partidul Laburist, de centru-stânga, să provoace o înfrângere zdrobitoare conservatorilor, aflați la putere de 14 ani, în cadrul unor alegeri generale marcate de recenta ascensiune a dreptei dure. După mulți ani dificili în care poporul britanic a trebuit să suporte Brexitul, criza economică și socială, pandemia de Covid, scandaluri și instabilitate politică - trei prim-miniștri conservatori din 2022 și încă cinci din 2010 până atunci - alegătorii tânjesc după un singur lucru: schimbare, relatează AFP.

Nu este momentul pentru optimism sau speranță nebună, dar sunt pregătiți să îi dea o șansă lui Keir Starmer. Keir Starmer este un politician laburist auster, puțin cunoscut, în vârstă de 61 de ani, fost avocat pentru drepturile omului și apoi procuror general, înainte de a fi ales deputat în Parlament în urmă cu doar nouă ani. Este de așteptat ca el să devină prim-ministru, o funcție care revine liderului partidului politic care obține majoritatea locurilor în alegerile legislative.

Keir Starmer nu este nici carismatic, nici foarte popular. El a rămas extrem de prudent, chiar vag, în timpul campaniei, pentru a nu compromite avansul de 20 de puncte al partidului său față de conservatori.

Scopul său? Să proiecteze o imagine de seriozitate și de fermitate, în special în ceea ce privește politicile fiscale și economice, după ce și-a reorientat partidul fără nicio ezitare de la eșecul monumental al lui Jeremy Corbyn, care se poziționase foarte la stânga în 2019.

Lasă un comentariu