Zelenski respinge propunerea lui Orbán privind negocierile de pace cu Rusia și anunță deschiderea unei școli ucrainene în Ungaria. Rusia - no comment

Distribuie pe:

Marți, 2 iulie, în cadrul unei vizite-fulger la Kiev (stabilită anterior, la Bruxelles), premierul ungar Viktor Orbán i-a solicitat președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, să ia în considerare o încetare a focului pe o perioadă limitată, pentru a grăbi negocierile de pace, exprimându-și, totodată, disponibilitatea ca Ungaria să încheie cu Ucraina un acord de cooperare cuprinzător pentru a îmbunătăți relațiile bilaterale.

În cadrul unei conferințe de presă comune, șeful executivului de la Budapesta a subliniat că, după preluarea de către Ungaria a președinției Consiliului UE, primul său drum a fost în Ucraina, deoarece „problema păcii este importantă nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă", întrucât războiul, în urma căruia suferă acum ucrainenii, afectează profund securitatea europeană.

Viktor Orbán a apreciat inițiativele de pace ale președintelui Ucrainei, dar a declarat că îi împărtășește opinia, potrivit căreia aceste inițiative vor dura mult timp: „Regulile diplomației internaționale sunt lente și complicate. Am cerut domnului președinte să luăm în considerare inversarea ordinii și accelerarea negocierilor de pace printr-o încetare a focului pe o perioadă limitată. O încetare a focului care să ofere oportunitatea accelerării negocierilor de pace. Am explorat posibilitățile acestui aspect", a declarat premierul ungar, oferindu-se, totodată, să pregătească un raport pentru Consiliul Uniunii Europene, pe baza căruia să fie luate deciziile europene necesare.

Premierul ungar a urat succes Ucrainei și a promis că, pe durata președinției ungare a Consiliului UE, Ungaria va sprijini Ucraina în tot ceea ce poate.

Vorbind despre relațiile dintre Ungaria și Ucraina, Viktor Orbán a subliniat că a sosit la Kiev cu intenția de a face progrese în relațiile bilaterale și a evaluat discuțiile ca fiind „constructive", subliniind că întâlnirea era necesară, deoarece există multe probleme care necesită soluționare și despre care s-au purtat multe discuții și dezbateri în ultimii ani: „Încercăm să lăsăm în urmă disputele din trecut și să ne concentrăm pe perioada următoare".

Mai mult, Viktor Orbán a declarat că Ungaria, în limitele puterii sale, este dispusă să participe la modernizarea economiei ucrainene și dorește să stabilească un cadru organizat pentru aceasta.

Un subiect extrem de sensibil pe agenda discuțiilor l-a constituit situația minorității maghiare autohtone din Ucraina, premierul Ungariei declarând că „vede o șansă pentru progres". El a salutat cu bucurie inițiativa lui Volodimir Zelenski de a deschide o școală ucraineană în Ungaria, menționând că finanțarea acesteia va fi asigurată de statul ungar și că se vor deschide atâtea școli câte sunt necesare. „Dacă trebuie una, atunci una, dacă trebuie zece, atunci zece". Viktor Orbán a mai amintit că ucraineni, au trăit și anterior în Ungaria, există și autoguvernare ucraineană, dar, din cauza numărului mare de refugiați, acum sunt mult mai mulți decât înainte. Aceste familii trebuie sprijinite, au nevoie de locuri de muncă, de mijloace de trai, de siguranță, iar copiii au nevoie de școli adecvate și de profesori buni, a adăugat premierul ungar, care a subliniat importanța ca ucrainenii să se simtă acasă în Ungaria.

În ce privește negocierile de pace cu Moscova, Volodimir Zelenski a respins propunerea lui Viktor Orbán: „Președintele l-a ascultat, dar ca răspuns a clarificat poziția Ucrainei și a respins propunerea", a declarat un purtător de cuvânt al Administrației Prezidențiale. Anterior, Kievul a respins și ideea încetării focului, cu explicația că forțele ruse s-ar putea regrupa în acest timp.

Solicitat să comenteze discuțiile purtate de cei doi oficiali, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova nu are ce să comenteze: „Nu așteptăm nimic de la vizită și nu este treaba noastră să o comentăm. Dar este de înțeles că Ungaria, care a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene, trebuie să-și îndeplinească atribuțiile", a spus Peskov. El a adăugat că, în opinia sa, Orbán este ghidat în acest caz de interesele Bruxellesului și nu de cele ale Ungariei, deși este cunoscut ca un apărător ferm al intereselor naționale. (surse - MTI, Agerpres, aussierdlerbote.de; foto - agerpres.ro)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu