S-au scumpit carburanții

Distribuie pe:

Carburanții s-au scumpit din nou de luni, 1 iulie, ca urmare a creșterii accizei la carburanți cu 50%. Prețul benzinei a crescut cu 43 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 40 de bani.

Anul trecut, Guvernul a decis să crească accizele la benzină și motorină în două etape: prima majorare a avut loc la 1 ianuarie, iar a doua la 1 iulie.

Scumpirile înseamnă că fiecare plin făcut de la 1 iulie, calculat la un rezervor de 40 de litri, va duce în vistieria statului aproape 20 de lei în plus din accize.

“În fapt, este o actualizare cu inflația. Este un demers prevăzut în directiva Uniunii Europene privind actualizarea accizelor”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, citat de News.ro.

Din prețul unui litru de combustibil, statul colectează 41%, prin TVA și accize. Restul de 59% reprezintă partea producătorului și distribuitorului.

Specialiștii se așteaptă ca scumpirea combustibililor să se propage mai departe și să ducă la creșteri de preț la alimente și servicii.

România se află pe locul al 3-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cei mai ieftini carburanți, după Bulgaria și Malta.

Tot de la 1 iulie se așteaptă scumpiri la gaze naturale după ce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o majorare de 19% a tarifelor de distribuție. De asemenea, de la 1 iulie 2024, salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 280 de lei în plus, net.

Lasă un comentariu