EXTERNE * EXTERNE * EXTERNE

Distribuie pe:

Doi morți și doi răniți grav, într-un atac armat la Bruxelles

Două persoane au fost ucise și alte două rănite grav cu focuri de armă în noaptea de miercuri spre joi la Bruxelles, în cartierul Gare du Midi, a informat un purtător de cuvânt al poliției locale.

Împușcăturile s-au produs între orele 01.00 și 02.00 “în împrejurimile unei cafenele” din zona bruxelleză Saint-Gilles.

Suspectul sau suspecții au fugit, transmite AFP, citat de Agerpres.

Pe lângă cei doi decedați, există și trei răniți, doi dintre ei având viețile în pericol. Starea celui de-al treilea rănit a putut fi stabilizată, a indicat purtătorul de cuvânt al zonei de poliție Bruxelles-Midi.

Cartierul a fost identificat în acest an de către autoritățile regiunii Bruxelles drept unul dintre “punctele fierbinți” ale traficului de droguri, alături de alte 14 din cele 19 zone ale capitalei.

Deocamdată, poliția a refuzat să facă o legătură între incidentul din cursul nopții și problema drogurilor.

De mai mulți ani, în Belgia se înregistrează o creștere a violențelor armate legate de rivalități între rețele de traficanți de droguri.

Incidente cu focuri de armă în plină stradă au loc atât la Bruxelles, cât și la Anvers, al cărui port a devenit principala cale de intrare a cocainei aduse ilegal din America de Sud. (Foto: Twitter/PolBru)

Cine este Kaja Kallas, “Doamna de Fier” a Estoniei, aleasă să conducă diplomația UE

Kaja Kallas, prim-ministrul estonian care săptămâna trecută a împlinit 47 de ani, a fost aleasă joi de liderii europeni să fie vocea diplomației UE pentru următorii cinci ani.

Fiica fostului comisar european Siim Kallas, ea este un adversar hotărât al

Kremlinului și crede cu tărie în proiectul european, relatează AFP și Reuters.

Premierul Estoniei, care a sprijinit cu hotărâre Ucraina de la începutul invaziei ruse din februarie 2022, a subliniat imediat după nominalizarea ei că “războiul în Europa” și “instabilitatea crescândă în vecinătatea (Europei) și în lume” sunt principalele provocări cu care se confruntă politica externă europeană.

Biografia Kajei Kallas

Fiica fostului prim-ministru și comisar european Siim Kallas, avocată de profesie, s-a născut când Estonia încă făcea parte din Uniunea Sovietică.

Născută la Tallinn, ea este strănepoata primului șef al poliției estoniene, când țara proaspăt independentă ieșise din Imperiul Rus după Primul Război Mondial, înainte de a fi absorbită de Uniunea Sovietică în 1940.

Mama lui Kallas avea doar șase luni când familia ei a fost mutată forțat în Siberia în 1949, împreună cu alți 20.000 de estonieni.

Tatăl său a fost guvernator al băncii centrale a Estoniei devenite din nou independentă după prăbușirea Uniunii Sovietice, a înființat Partidul liberal al Reformei în 1994, pe care l-a condus timp de un deceniu, și a fost prim-ministru al Estoniei și ulterior vicepreședinte al Comisiei Europene conduse de Jose Manuel Barroso.

În 2011, Kaja Kallas a renunțat la o carieră de partener la o importantă firmă de avocatură din Tallinn pentru a candida, cu succes, pentru Parlamentul Estoniei și apoi pentru Parlamentul European, pe listele Partidului Reformei.

În Parlamentul European a figurat de mai multe ori pe listele celor mai influenți deputați.

Ea a revenit pe scena politică națională în 2018, preluând conducerea Partidului Reformei și devenind prima femeie șef de guvern din Estonia în 2021.

Mamă a unui băiat, Kaja Kallas a fost membră a unui ansamblu de dansuri populare în tinerețe, care a susținut și spectacole în străinătate. Ca adult, s-a plâns că nu a avut niciodată suficient timp să danseze.(Foto: Hepta.ro)

Japonia: 76 de decese suplimentare, potențial legate de scandalul suplimentelor alimentare

Compania japoneză Kobayashi Pharmaceutical a anunțat vineri că a identificat 76 de decese suplimentare potențial legate de suplimentele sale alimentare anti-colesterol care conțin drojdie de orez roșu, un răsunător scandal sanitar în această țară de mai multe luni, informează AFP.

Într-o actualizare anterioară a cazului, în aprilie, Kobayashi Pharmaceutical a raportat cinci decese potențial legate de produsele sale, care au fost între timp retrase de pe piață. Acel număr inițial a fost redus între timp la patru.

Astfel, totalul provizoriu al deceselor suspecte a ajuns la 80.

Cauzele acestor decese “trebuie încă să fie verificate de către medici” și este așadar posibil ca numărul lor final să scadă, a declarat vineri un reprezentant al Ministerului Sănătății din Japonia.

Numeroase persoane care au consumat acele suplimente alimentare, care par să provoace tulburări renale, au fost spitalizate.

“Deși cauza directă de spitalizare sau de deces nu a fost o maladie renală”, a “devenit clar” că, în anumite cazuri, consumul produselor în chestiune a avut “în mod indirect” repercusiuni nefaste asupra stării de sănătate a persoanelor vizate, a precizat Kobayashi Pharmaceutical într-un comunicat.

În mod concret, aceste produse au cauzat frecvent situații de comorbiditate, agravând starea de sănătate a persoanelor care sufereau deja de alte boli.

Compania niponă, cu sediul în orașul Osaka, nu a avut nicio comunicare publică despre acest subiect până la jumătatea lunii martie, când a anunțat retragerea de la vânzare a trei game de produse, în condițiile în care primise deja o primă semnalare îngrijorătoare de la un medic încă din data de 15 ianuarie.

“Extrem de regretabil”

La sfârșitul lunii martie, Kobayashi Pharmaceutical a anunțat că a identificat acid puberulic, o substanță toxică produsă în mod natural de un tip de mucegai, în loturile de produse retrase de la vânzare.

Însă compania și autoritățile sanitare japoneze încă încearcă să înțeleagă cu exactitate motivele pentru care și felul în care acest scandal sanitar major a putut să se producă.

Ministerul nipon al Sănătății i-a ordonat companiei Kobayashi Pharmaceutical să îi furnizeze un raport zilnic cu privire la ancheta sa internă.

“Până în prezent, compania nu a semnalat numărul exact al cazurilor examinate, ceea ce este extrem de regretabil”, a declarat vineri în fața reprezentanților presei purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi.

Drojdia de orez roșu (denumită “beni koji” în Japonia) este folosită de secole în Asia de Est în alimente, băuturi alcoolizate și medicina tradițională chineză pentru virtuțile sale digestive și de ameliorare a circulației sangvine.

Ea conține o statină naturală, monacolina K, care poate să inhibe sinteza colesterolului. (Agerpres)

Lasă un comentariu