Obiceiuri care ne scurtează viața cu... 20 de ani

Distribuie pe:

Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, cheia fiind să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de obiceiurile dăunătoare, conform cercetătorilor americani de la Universitatea din Florida, citați de adevarul.ro.

Fumatul - “S-a dovedit prin studii științifice că fumatul scurtează speranța de viață. O persoană care fumează de 30 de ani se poate aștepta să trăiască încă aproximativ 35 de ani, comparativ cu 53 de ani, în cazul unui nefumător.

Fumatul accelerează îmbătrânirea prin expunerea la substanțe chimice nocive, reducerea aportului de oxigen, descompunerea colagenului și creșterea stresului oxidativ. Efectele nocive ale tutunului se extind dincolo de sănătatea plămânilor, accelerând îmbătrânirea pielii și crescând riscul bolilor gingiilor și a pierderii dinților.

Expunerea excesivă la soare - Expunerea excesivă la soare poate duce la îmbătrânire prin deteriorarea ADN-ului pielii, provocând riduri, piele lăsată și pete întunecate. În plus, apare riscul cancerului de piele.

Folosirea regulată a produselor cu un grad ridicat de protecție solară, purtarea de îmbrăcăminte adecvată și evitarea expunerii la soare în timpul orelor de vârf sunt măsuri care protejează pielea.

Alimentația precară - S-a demonstrat, de asemenea, că o dietă cu deficit de nutrienți accelerează îmbătrânirea. O dietă bogată în alimente procesate, zaharuri și grăsimi nesănătoase poate provoca inflamații, deteriora colagenul, accelera îmbătrânirea pielii și provoacă inflamații și daune radicalilor liberi.

Lipsa de exerciții fizice - Lipsa exercițiilor fizice contribuie la îmbătrânire, provocând pierderea musculară, reducerea densității osoase, creșterea în greutate și probleme cardiovasculare. Activitatea fizică regulată este esențială pentru menținerea masei musculare, circulației sanguine și sănătății cognitive pe măsură ce îmbătrânim.

Consumul excesiv de alcool - Alcoolul deshidratează pielea și duce la leziuni hepatice și tulburări cognitive. Totodată, provoacă probleme cu reglarea zahărului din sânge, care este strâns asociată cu obezitatea.

Deoarece alcoolul este o toxină celulară, accelerează procesul de îmbătrânire. Ca și în cazul fumatului, soluția specialiștilor este eliminarea totală a consumului de alcool.

Stresul cronic - Specialiștii consideră că în timp ce un anumit grad de stres este normal și sănătos, nivelurile cronice ridicate de stres pot scurta telomerii, acele structuri ale proteinei ADN, care joacă un rol central în soarta și îmbătrânirea celulelor. Stresul cronic poate, de asemenea, exacerba afecțiunile pielii și poate afecta sănătatea mintală, accelerând îmbătrânirea, iar stresul pe termen lung afectează capacitatea organismului de a se repara, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură.

Somnul inadecvat - Lipsa somnului accelerează îmbătrânirea prin reducerea sănătății pielii, creșterea inflamației și provocarea dezechilibrului hormonal. De asemenea, somnul inadecvat împiedică repararea celulelor și afectează funcția cognitivă. Odihna corespunzătoare este crucială pentru procesele de regenerare ale organismului.

Igiena orală deficitară - Igiena orală deficitară accelerează îmbătrânirea provocând boli ale gingiilor, pierderea dinților, dinți pătați și respirație urât mirositoare.

“Boala gingiilor și pierderea dinților nu afectează numai sănătatea orală, ci și bunăstarea generală a organismului, contribuind la un aspect îmbătrânit. Igiena orală optimă necesită controale stomatologice regulate, periaj adecvat, precum și folosirea aței dentare și a unei ape de gură antimicrobiene.(L.P.)

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu