Studiu: Căsnicia chiar îi face pe oameni mai fericiți

Distribuie pe:

Un studiu al cercetătorilor americani de la Universitatea din Virginia, citat de descopera.ro, arată că oamenii căsătoriți sunt mai fericiți, chiar dacă în ultimii ani alegerea partenerului a devenit una mai mult pragmatică decât romantică.

Cercetarea a fost făcută pe o perioadă de 14 ani (din 2009 până în 2023), timp în care peste 2,5 milioane de adulți au fost întrebați cum și-ar evalua viața actuală. Rezultatele au arătat că persoanele căsătorite au raportat în mod constant niveluri mai înalte de fericire decât cele necăsătorite sau singure, cu 12% - 24% mai mari, în funcție de an.

Cu toate că factori precum educația, rasa, vârsta sau sexul sunt importanți în viața oricărui om, căsătoria a contat cel mai mult în ceea ce privește fericirea.

Nevoia de a împărtăși

În opinia specialiștilor, persoanele căsătorite sunt mai fericite din simplul motiv că omul este un animal sociabil și social, iar tot ceea ce ni se întâmplă pozitiv sau negativ simțim nevoia imperioasă să împărtășim cu cineva. În plus, mariajul ne responsabilizează, fiecare dintre parteneri se simte important, folositor pentru cealaltă, iar astfel suntem mai motivați.

Pe de altă parte, desigur căsătoria nu este o condiție fără de care nu putem fi fericiți, pentru că într-o relație defectuoasă nu ești niciodată mai fericit decât singur. Într-o relație, dacă nu există mulțumire, nu are rost să rămâi.

Mai selectivi în alegerea partenerului

Modul în care ne alegem partenerul s-a schimbat de-a lungul timpului, odată cu evoluția societății. Criteriile sunt altele și suntem mai selectivi, mai atenți la detalii, chiar dacă anumite părți care țin de instinct și de intuiție își au importanța lor. În fond, o femeie care se căsătorește vrea stabilitate, iar un bărbat vrea să ducă gena mai departe. Așa se întâmplă de când au apărut oamenii pe pământ, pentru că ne satisfacem ca ființe umane niște nevoi.

Însă acum criteriile de selecție a partenerului au evoluat. Mai ales tinerii sunt cei care își aleg cu mai multă grijă partenerii, acesta fiind și motivul pentru care amână decizia de a se căsători. Ei au o frică inconștientă în a se angrena în acest angajament al căsătoriei, deoarece reprezintă un act de responsabilitate nu numai față de partener, ci și față de ceilalți, fiind o relație oficială, în fața întregii lumi.Este bine să alegem cu inima, dar mai realist ar fi să ne căsătorim cu parteneri compatibili, care ne sunt prieteni, care au aceleași valori ca și noi și care ne pot face fericiți. În ziua de azi, căsătoriile romantice, pasionale, sunt date la o parte în favoarea unor relații trainice și pragmatice între parteneri.

Regula de aur - comunicarea

Realizatorii studiului au constatat că regula de aur a unei căsătorii fericite a rămas comunicarea dintre parteneri, iar atunci când nu suntem atenți la persoana de lângă noi conexiunea se degradează în timp. Comunicarea sinceră și activă înseamnă să asculți cu atenție și să vorbești cu respect, fără să judeci sau să critici, aceasta fiind reușita creării unui spațiu de încredere.

În comunicarea activă, trebuie să avem un mesaj foarte clar, atitudinea noastră psihică și emoțională trebuie să fie foarte stabilă, să spunem lucrurilor pe nume și să ne asigurăm că nu îl jignim, rănim sau invalidăm pe cel din fața noastră. Nu vorbim repede sau neclar.

Dacă ascultăm, încercăm să nu îl întrerupem pe cel care vorbește. Susținem contactul vizual și nu ne ocupăm cu nimic altceva.

Înțelegere și empatie

Armonia în căsnicie (ca de altfel în orice relație) se instalează atunci când între parteneri există înțelegere și empatie: “Încearcă să te pui în locul celuilalt și să arăți compasiune și înțelegere. Fii tolerant și flexibil, pentru că fiecare persoană are dreptul la propriile opinii, convingeri și moduri de a acționa.

Respectarea spațiului personal și a limitelor celorlalți este esențială pentru o relație sănătoasă. Nu insista, nu forța lucrurile și acordă celorlalți spațiul de care au nevoie, atât în mișcare, cât și în exprimare. Oferă recunoaștere și apreciere celor din jur pentru lucrurile bune pe care le fac. Un cuvânt frumos sau un gest mic de recunoștință poate face minuni într-o relație.

Compromisurile sunt și ele esențiale, însă numai acelea pe care le putem susține, pe care le acceptăm și le tolerăm”, afirmă experții.

Trei entități

Într-un cuplu există trei entități: un el, o ea și cuplul în sine. Dacă nu respectăm fiecare dintre cele trei entități, nici relația nu va rezista. În primul rând, trebuie să avem grijă de noi. Pentru a-l face pe celălalt fericit, trebuie ca fiecare dintre parteneri să fie mulțumit, fericit și... sănătos.

“Cu timpul, căsnicia dezvoltă între parteneri comportamente altruiste, aduce armonie și pace, întărește încrederea și oferă spațiu de independență personală și de evoluție în doi. Aceste valori le aduc fericire oamenilor căsătoriți”, concluzionează realizatorii studiului. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: freepik.com)

Lasă un comentariu