Reghin: Un cinematograf abandonat de peste 20 de ani, modernizat și utilat printr-o investiție de 11,6 milioane de lei

Distribuie pe:

Cinematograful Patria din municipiul Reghin, care a fost abandonat în urmă cu mai bine de 20 de ani și era în stadiul de ruină, a fost extins, modernizat și dotat cu aparatură ultramodernă, în urma unei investiții de peste 11,6 milioane de lei, prin Compania Națională de Investiții, urmând ca în acest an să fie dat în folosință.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Reghin, Imola Grama-Vajda, afirmă că acest cinematograf, unicul din municipiul cu 29.742 de locuitori, a devenit un spațiu multifuncțional, în care vor putea avea loc atât proiecții de filme, cât și alte activități culturale.

“Cinematograful Patria s-a închis cu peste 20 de ani în urmă (…) Primarul municipiului Reghin, domnul Mark Endre, a semnat în 07.01.2021 acordul de grant pentru obiectivul de investiții reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Cinematografului Patria. Vorbim despre o investiție de 11.630.124 lei. Clădirea cinematografului a fost extinsă și modernizată astfel încât circuitul funcțional să asigure o mai bună utilizare a spațiului existent, fiind recompartimentată prin crearea unor noi spații necesare desfășurări activităților culturale în condiții sporite de confort și siguranță în exploatare, cu asigurare a accesului persoanelor cu dizabilități. Extinderea clădirii s-a realizat prin crearea unor spații suplimentare pentru workshopuri sau repetiții destinate pregătirii unor spectacole, activități culturale, a acelor activități care poate necesită o pregătire mai specifică și îndelungată”, a declarat, pentru AGERPRES, Imola Grama-Vajda.

Pe lângă refacerea sistemului de încălzire, în Cinema Patria au mai fost amenajate o minibibliotecă, o sală de lectură, o sală de teatru, sală de expoziții, de conferințe, o sală de cinema 3D, o sală pentru workshopuri, club, foaier, vestiare, spații tehnice, spații administrative, birouri, arhivă și altele.

“Clădirea rezultată acum se dotează cu mobilier și cu un echipament modern care deja a sosit. (…) Suprafața terenului este de 1.503 mp, a clădirii este de 1.025 mp. Este singurul cinematograf din oraș și e foarte mult așteptat. (…) Echipamentele cu care este dotată clădirea sunt de ultimă generație. Proiectoarele sunt de la cel mai mare producător de echipamente digitale de cinema, la fel și restul dotărilor tehnice. Există și un sistem de sonorizare performant pentru evenimente mai mici, practic, tot ce trebuie pentru organizarea unor evenimente. Acum așteptăm ca CNI să ne predea amplasamentul și să se găsească varianta cea mai potrivită pentru ca acest cinematograf să poată fi pus în funcțiune cât de repede posibil, pentru că e foarte așteptat de toți reghinenii, de tineri, în mod special. În momentul de față tinerii trebuie să meargă la Târgu Mureș sau alte orașe ca să vadă un film. Eu cred că va fi un succes, pentru că aici exista și o cultură a vizionării filmelor, a cinematografului. Îmi amintesc că acele săli erau pline și, uneori, trebuia să ai `pile' să găsești un bilet pentru un anume film. Erau cozi imense la ghișeu”, a arătat Imola Grama-Vajda.

Lasă un comentariu