ANCORĂRI ÎN GOLF

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Golf ce poartă numele unui navigator olandez, situat în Marea Arafura din nordul Australiei; pătrunde în uscat 600 km și are o adâncime medie de 69 m, iar fluxurile pot atinge 3,2 m. 2) Rută importantă pentru translatarea petrolului din Golful Persic, conectat cu Marea Roșie prin strâmtoarea Bab el Mandeb, acest golf la Oceanul Indian are o lungime de 1.000 km și o lățime între 150 și 440 km - Actio sau Ambracia, iar oficial Amvrakikos mai este cunoscut acest golf din Marea Ionică, traversat de un tunel subacvatic între orașele grecești Aktio și Arachithos. 3) Zăgaz - Crustaceu care dă numele unui Tropic pe care se află Golful Mexic - “Heads of Medicines Agencies” (acronim). 4) A iubi (înv.) - Sediment depus pe fundul lacului Techirghiol, la origini un golf maritim. 5) Zdenek Kotor - Oraș pe coasta nord-estică a Japoniei, situat pe malul golfului Toga, format în urma unei erupții vulcanice - Cea mai mică insulă din Antilele Olandeze, înconjurată de golfuri și lagune, al cărei vârf, Scenery (850 m), este cel mai înalt vârf din Regatul Țărilor de Jos. 6) Parohie din Craiova - Altă denumire pentru Golful Finlandei, situat în Marea Baltică, între Finlanda, Estonia și Rusia. 7) “Taegu Tec Cutting Tools” (acronim) -”Creative Artists Agency” (acronim) - Lloyd Hudson. 8) În Laos! - Râu în Austria și Germania, afluent al Dunării - Pitoresc sat situat pe coasta golfului omonim din Devon, Anglia, cu o linie de coastă impunătoare. 9) Format între munți împăduriți într-un peisaj de vis, acest golf din Clisura Dunării este situat în apropierea orașului Orșova și oferă o panoramă impunătoare a chipului lui Decebal sculptat în stâncă - Ieșirea din Caraibe! 10) Unul din cele mai frumoase golfuri din Asia în care se găsește și capitala Republicii Filipine, cu frumoasele insule Corregidor și El Fraile. 11) Braț al Golfului Mexic și golf de-a lungul coastei statului american Louisiana, punctul central al faunei sălbatice din Delta cu aceeași denumire.

VERTICAL: 1) Situat între Cabo de Sao Vicente din Portugalia și Cape Trafalgar, la vest de Strâmtoarea Gibraltar, în Spania, în acest golf se varsă fluviile Guadalquivir și Guadiana - Mare port natural și estuar de-a lungul Golfului Mexic pe coasta vestică a Floridei, golful este străjuit de orașul american cu același nume și traversat de 6 poduri. 2) Insulă în Marea Seran din Indonezia, marcând granița sudică a Golfului Kamran - Uimitor golf la Marea Adriatică din Muntenegru, având pe coaste orașul medieval cu același nume, cu o spectaculoasă priveliște de la Castelul San Giovanni care se ridică maiestuos pe munții care străjuiesc golful. 3) Golful ca sport este numit “al ... și aristocraților” (nom.) - Situat în nordul Rusiei la gura celui mai lung estuar din lume, acest golf are gura în Marea Kara din Oceanul Arctic - Forma golfului Hanalei din nordul insulei hawaiene Kauai, înconjurat de munți înalți și palmieri exotici. 4) Margini de ponton! - Golf constituit din cel mai nordic braț al Mării Baltice, situat între Finlanda și Suedia, asociat cu zona rece. 5) Golf între Letonia și Estonia, separat parțial de Marea Baltică prin Insula Saaremaa, pe malul căruia se află capitala Estoniei - Situat pe coasta de vest a Mării Roșii, acest golf din Egipt se află la 45 km de orașul Hurghada. 6) Codul Aeroportului Narrabri, Australia - Ciucure. 7) “Teachers Registration Council of Nigeria” (acronim) - Cap maritim care formează capătul de nord al Golfului Tunis la Marea Mediterană; se continuă pe sub apă înainte de a ieși și forma Insula Plane. 8) Intrarea în Atchafalaya! - Continentul pe care se află golfurile: Persic, Aden, Bengal, Oman și Cambray - “Automotive Industries Limited” (acronim). 9) Cunoscut actor indian (Rashin) - Notă din Alaska! 10) O importantă bătălie a Războiului Civil American a avut loc în acest golf, parte a Golfului Mexic (2 cuv.). 11) Alt braț al Golfului Mexic, pe coasta statului American Florida; golful a fost numit după populația care locuia inițial zona, iar coasta mlăștinoasă a golfului formează Refugiul Național pentru Sălbăticie St. Marks.

Dicționar. IBI, OGA, SABA, OOTA, ISAR, LEE, ADI, RAHMAN.

Gh. HUZA

Dezlegarea careului “Voiaj în Spania”, apărut în 28 iunie 2024: MADRID; EBRU; A; TENERIFE; LEON; BOB; AB; AL; ANA; ABLA; GAN; O; ORA; R; ALAMEDA; LOC; AV; ZO; ATEE; OMAG; ROTA; L; CORIDA; ISCO; O; RONDA; AUN; GRANCANARIA.

Lasă un comentariu