În România sunt incluse in Nomenclatorul de meserii doar meșteșuguri tradiționale

Distribuie pe:

Organizatorii Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești de la Târgu Mureș, care va avea loc în 21 și 22 septembrie, consideră extrem de important ca meșteșugurile tradiționale să fie introduse în nomenclatorul meseriilor, mai ales că în România sunt recunoscute oficial doar trei activități, în timp ce Ungaria a acreditat deja 32 de meserii tradiționale.

“Muzeul Astra colaborează cu specialiștii săi și cu reprezentanții Fundației Casa Tradițiilor Ardelenești în vederea identificării și repertorierii meșterilor populari, precum și a meșteșugurilor și tradițiilor practicate în spațiul transilvan. În același timp, Muzeul Astra oferă consultanță de specialitate și expertiză în organizarea și desfășurarea târgurilor de meșteri, organizate de Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești. Se dorește acreditarea meșteșugurilor pe plan național, fiindcă în România nu există aceste meșteșuguri în mod oficial. Există niște standarde ocupaționale care au fost făcute 2022-2023 pe câteva meșteșuguri. Muzeul Astra a avut un proiect pe fonduri norvegiene și avem la Sibiu un centru de formare profesională, dar am acreditat doar trei meșteșuguri deocamdată, mai mult bazate pe construcția de case: chirpici artizanat, dulgherie și sculptură piatră”, a declarat, joi, șefa Secției expoziții din cadrul Muzeului Astra din Sibiu, Karla Roșca, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș.

Președintele Fundației “Casa Tradițiilor Ardelenești”, Laszlo Kelemen, a menționat că a trăit 36 de ani în Ungaria și că acolo deja sunt acreditate 32 de meserii tradiționale și că își dorește să contribuie la salvarea acestor tradiții și în România.

“Sunt convins că cultura populară din Ardeal este comună tuturor națiilor care trăiesc aici și se pot folosi de această cultură pentru a-și întări identitatea locală. Fundația noastră a luat ființă tocmai pentru salvgardarea acestor tradiții, încercăm să transmitem celorlalte generații, în mod viu această cultură. Fiindcă vedem că și meșteșugurile tradiționale populare sunt în curs de dispariție, ca și folclorul, muzica și dansurile tradiționale (...) În Ungaria sunt acreditate 32 de meșteșuguri tradiționale și am dori să ajutăm acest proces și în România cu descrierile profesionale”, a spus Laszlo Kelemen.

Ideea salvării tradițiilor populare, meșteșugurilor, muzicii și dansului a fost subliniată și reprezentanta Federației Asociațiilor de Artă Populară, Gabriella Igyarto, care a precizat că va contribui cu experiența sa la organizarea Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești de la Târgu Mureș.

Gabriella Igyarto a afirmat că a participat recent la un congres de specialitate din Barcelona, iar concluzia unanimă a participanților a fost necesitatea unor eforturi europene comune pentru salvarea acestui inestimabil patrimoniu material și imaterial al umanității, pe care îl reprezintă tradițiile fiecărui popor în parte.

În scopul salvării de la dispariție a multor meșteșuguri tradiționale, între Fundația “Casa Tradițiilor Ardelenești” și Muzeul Astra din Sibiu s-a încheiat un protocol de promovare a tradițiilor culturale transilvane, iar astfel, în perioada 21-22 septembrie, în Cetatea Târgu Mureș vor fi prezente 30 de asociații cu peste 100 de meșteri populari, reprezentând tradițiile din întreg arealul transilvan.

A doua ediție a Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești de la Târgu Mureș va pune accent pe joc și jucării.

“Pentru Sărbătoarea Meșteșugurilor Ardelenești, au fost selectați cinci meșteri care confecționează jucării din textile și ceramică. Indiferent că vorbim de jucăriile de lemn, de cele țesute, păpuși, avioane sau animăluțe, suntem conștienți că cei care au ales acest drum trebuie să aibă o poveste care trebuie spusă în cadrul târgurilor. Doar așa, transmiterea meșteșugurilor poate să ajungă și la cei mici. Acum, mai mult ca niciodată este nevoie de implicarea instituțiilor de cultură, în păstrarea nealterată a spiritului tuturor comunităților multietnice din acest spațiu geografic”, a declarat Karla Roșca.

Lasă un comentariu