Oklahoma ordonă ca Biblia să fie predată în școlile publice

Distribuie pe:

Cel mai înalt responsabil cu educația din Oklahoma a ordonat joi școlilor publice din acest stat situat în sudul Statelor Unite să predea Biblia, o decizie controversată ce are potențialul de a alimenta războaiele culturale care fracturează America, informează AFP, preluată de Agerpres.

“Fiecare profesor, fiecare clasă din stat va trebui să aibă o Biblie în clasă și să predea din Biblie”, a declarat Ryan Walters în cadrul unei conferințe de presă, anunțând publicarea unui memorandum pe care toate districtele școlare vor trebui să îl respecte.

“Biblia este un document istoric necesar pentru a-i învăța pe copiii noștri istoria acestei țări, pentru a le oferi o înțelegere completă a civilizației occidentale și pentru a-i ajuta să înțeleagă fundamentele sistemului nostru juridic”, a declarat oficialul republican.

Decizia sa vine la doar o săptămână după ce guvernatorul statului Louisiana, de asemenea republican, a promulgat o lege prin care “Cele zece porunci” trebuie să fie afișate în toate sălile de clasă.

Legea a fost imediat contestată în instanță de o asociație care a susținut că este neconstituțională și că încalcă separarea dintre biserică și stat. Măsura anunțată în Oklahoma este, de asemenea, susceptibilă de a ajunge în instanță.

Primul amendament din Constituția Statelor Unite interzice instituirea unei religii naționale sau a unor preferințe față de o religie în detrimentul alteia.

Cu toate acestea, în ultimii ani, dreapta trumpistă și-a intensificat retorica bazată pe identitate, cu scopul de a readuce valorile creștine în centrul dezbaterii publice.

Săptămâna trecută, Ryan Walters a lăudat legea din Louisiana, spunând că dorește să o imite.

“Trebuie să îl readucem pe Dumnezeu în școli și să nu îi permitem stângii radicale să transforme școlile noastre în centre ateiste care vorbesc despre țara noastră fără a lua în considerare influența credinței”, a declarat el pentru FoxNews.

Discursul lui a fost imediat salutat de Donald Trump, care se bazează pe sprijinul creștinilor evanghelici în încercarea sa de a recâștiga funcția supremă de la Casa Albă de la actualul președinte Joe Biden în urma alegerilor din luna noiembrie.

“Superintendentul statului Oklahoma, Ryan Walters, a făcut o treabă excelentă la FoxNews aseară. Este puternic, hotărât și își cunoaște meseria. IUBESC OKLAHOMA!”, a scris fostul președinte republican pe rețeaua sa de socializare Truth Social.

Ca parte a “centurii Bibliei” din sudul Statelor Unite, Oklahoma a încercat recent să finanțeze o școală religioasă privată din fonduri publice, ceea ce ar fi fost o premieră în Statele Unite.

Proiectul a fost respins săptămâna aceasta de instanțele locale, dar cazul ar putea ajunge până la Curtea Supremă.

Lasă un comentariu