Cântec, joc și voie bună la Deda

Distribuie pe:

Ziua de 24 iunie 2024 are multiple semnificații pentru românii trăitori pe meleagurile multimilenare ale zonei Mureșului Superior. Mai întâi de toate a fost a doua zi de Rusalii, biserica din Deda având hramul “Pogorârea Sfântului Duh”. În al doilea rând, conform Calendarului creștin ortodox, în această zi se sărbătorește nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, dar și praznicul cunoscut în popor sub denumirea de “Sânziene”.

“Sânzienele” este din cele mai vechi timpuri o sărbătoare românească bogată în tradiții și superstiții, o combinație de credințe străvechi și practici creștine, care continuă să fie respectate și celebrate în multe zone ale României. Ele reflectă legătura profundă a oamenilor cu natura și dorința de a aduce prosperitate și noroc în viața de zi cu zi. “Sânzienele” nu sunt doar o sărbătoare, ci un prilej de a celebra frumusețea și misterul lumii înconjurătoare. Această sărbătoare își are originile în tradițiile și credințele precreștine și este adesea asociată cu venerarea naturii, fertilitatea și ritualurile legate de trecerea în noul an agricol. Numele “Sânziene” provine de la zeița agrară romană Sancta Diana, care era considerată protectoarea naturii și a recoltelor.

În al treilea rând, ziua de 24 iunie a fost declarată Ziua Universală a Iei, zi în care femeile românce, sunt îndemnate a purta ie, indiferent în ce colț al lumii s-ar afla. Dacă ia românească ar putea să povestească, într-un dulce grai românesc, am putea afla, din minunatele ei spuse, o fascinantă poveste a unui neam și a unui pământ aflate într-o strânsă comuniune. Ar putea să ne povestească despre bine și frumos, despre armonie și perfecțiune, despre cer și pământ aflate într-o strânsă legătură, despre nemurire. Și nu numai despre acestea! Felul în care ia românească a dăinuit în timp este o adevărată dovadă de statornicie a poporului care a creat-o și pe care îl înfrumusețează, făcându-l unic între popoarele lumii!Ia românească reprezintă identitatea noastră culturală, parte din ADN-ul nostru înscris cu atâta măiestrie, eleganță și unicitate, în codul valorilor poporului român, este parte a portului popular românesc.

Iată de ce, în ziua a doua de Rusalii, se organizează la Deda așa-zisul “Târg al Rusaliilor”, eveniment a cărui vechime se pierde în negura timpului. De dimineață, oamenii merg la biserică îmbrăcați în frumoasele costume populare pentru a participa la slujba religioasă, iar apoi își dau întâlnire la “Târgul” amenajat în Piața duminicală pentru a petrece, a se bucura de viață și a cumpăra celor dragi “puiul târgului”, un obiect cu valoare simbolică. Așa s-a întâmplat și de această dată. În organizarea ireproșabilă a Primăriei și Consiliului Local Deda s-a desfășurat, începând cu ora 13, spectacolul intitulat “Cântec, joc și voie bună de Rusalii la Deda”. Moderatorul acestui eveniment cultural-artistic a fost iubitul interpret de muzică populară și realizator de emisiuni folclorice, Andrei Romanică.

În deschidere, doamna Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, și-a exprimat bucuria organizării acestui eveniment, a mulțumit tuturor cetățenilor pentru votul exprimat în data de 9 iunie 2024 și alegerea sa în funcția de primar pentru mandatul 2024-2028 (al 6-lea mandat consecutiv).

A fost o zi frumoasă, plină de momente plăcute și emoționante, o zi de neuitat, unde cântecul, jocul și voia bună s-au regăsit din plin. Aducem și pe această cale mulțumirile noastre doamnei Cadar Lucreția, Consiliului Local Deda și îi felicităm pe toți cei implicați în organizarea acestui minunat eveniment.

Profesor GHEORGHE DĂRĂBAN

Lasă un comentariu