Vânzătorii de alcool și tutun, obligați să ceară buletinul pentru a nu-i servi pe minori

Distribuie pe:

Printr-un proiect de modificare a Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, au fost întărite măsurile prin care este interzisă vânzarea produselor din tutun și alcool minorilor.

Astfel, noul act normativ, votat deja în Parlament, prevede că vânzătorii din magazinele sau localurile în care se comercializează băuturi alcoolice, băuturi energizante sau produse din tutun pot cere actele de identitate ale clienților, pentru a verifica dacă aceștia au vârsta legală pentru cumpărarea unor astfel de produse:

“În vederea verificării împlinirii vârstei de 14 ani a cumpărătorilor și consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante și (sau) produselor reglementate de dispozițiile art. 2 din Legea nr. 291/2016 privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor de tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor de tutun, membrii personalului localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale au obligația de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor”.

Proiectul prevede și sancțiuni pentru cei care nu vor respecta noua regulă privind verificarea vârstei înainte de vânzarea băuturilor alcoolice, a celor energizante ori a produselor din tutun (și nu numai) tinerilor.

Dacă nu verifică vârsta cumpărătorilor, membrii personalului localurilor publice și vânzătorii din magazine riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 300.000 de lei.

În nota de fundamentare, inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că 15% dintre fumătorii adulți din România au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 18 ani, iar 38%, înainte de a împlini 14 ani.

De asemenea, 14,6% dintre copiii școlarizați cu vârsta între 13 și 15 ani fumează tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii din această categorie de vârstă pot ajunge să fumeze zilnic, 8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit în ultimele 30 de zile țigarete electronice, iar 3,1% dintre copiii școlarizați (13-15 ani) au folosit în ultimele 30 de zile dispozitive electronice de încălzit tutunul.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege mai trebuie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial. (Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu