Despăgubiri de peste o jumătate de miliard de euro pentru drumuri lipsă

Distribuie pe:

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) dezvăluie “modul dezastruos” în care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) gestionează problema despăgubirilor de sute de milioane de euro din cauza drumurilor nerealizate.

Reprezentanții FACIAS menționează că, din 2015 până în prezent, statul român a plătit suma de 533 de milioane de euro cu titlu de despăgubiri firmelor care ar fi trebui să construiască autostrăzi, despăgubiri acordate în urma litigiilor pierdute din culpa angajaților CNAIR, care, fie nu au obținut autorizațiile necesare, fie nu au efectuat exproprieri la timp sau nu au respectat termenele contractuale.

Conform unui răspuns oficial primit de la CNAIR, compania consideră că “nu este cazul” să-i identifice și să-i tragă la răspundere pe funcționarii care se fac responsabili de prejudiciile uriașe aduse statului român, notează FACIAS, care precizează că este vorba de “sume colosale, fără nicio măsură de responsabilizare”: “FACIAS a solicitat CNAIR informații cu privire la măsurile luate pentru recuperarea prejudiciilor și pentru sancționarea funcționarilor responsabili. Răspunsul CNAIR a fost șocant: “nu este cazul” să fie identificate persoanele vinovate sau să fie recuperat prejudiciul. O atitudine care nu poate fi explicată, în condițiile în care prejudiciul este unul uriaș, de peste jumătate de miliard de euro”.

“Situația relatată nu poate rămâne fără urmări! FACIAS solicită Ministerului Transporturilor și Guvernului României să intervină de urgență și să ia măsuri concrete pentru identificarea și tragerea la răspundere a funcționarilor responsabili și recuperarea prejudiciului produs din cauza incompetenței acestora”.

FACIAS derulează campania “Închideți Robinetul Risipei!”, prin care se urmărește informarea cetățenilor cu privire la modul în care sunt cheltuiți banii publici și necesitatea unei schimbări pentru a stopa risipa.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu