Guvernul s-a sucit: minele nu mai poluează

Distribuie pe:

Guvernul României a adoptat vineri, 21 iunie a.c., Ordonanța de Urgență privind modificarea și completarea Legii minelor nr. 85/2003. Actul normativ reglementează redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice, care au fost închise anterior, fiind considerate drept poluante.

Decizia a fost luată ținând cont de contextul economic actual, dar și de Rezoluția Comitetului Economic și Social European din martie 2022 privind Războiul din Ucraina și impactul său economic, social și ecologic, precizează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului șiTurismului: “Redeschiderea unor mine cu activitatea sistată descarcă parțial sau chiar total statul român de cheltuieli pentru ecologizare, cu posibil impact transfrontalier. Mai exact, cheltuielile cu protecția mediului, ce au ca scop final redarea unor mari suprafețe de teren în circuitul economic și tot ceea ce însemnă regenerarea socio-economică a comunităților învecinate, reintegrarea peisagistică a zonelor și refacerea bio-diversității sunt transferate către agenții economici care vor face exploatarea”, a declarat ministrul de resort, Ștefan-Radu Oprea.

Resursele minerale secundare, depozitate în iazuri de decantare sau halde de steril prezintă un potențial ridicat de valorificare industrială prin recuperarea metalelor prețioase, critice și utile de bază (aur, argint, cupru, fier, zinc etc.) precizează inițiatorii.

Prin prezentul act normativ - susțin reprezentanții ministerului - se instituie posibilitatea continuării activității miniere pentru societățile aflate în procedură de insolvență, prin păstrarea licenței în cadrul unui program de reorganizare, dar și posibilitatea dezvoltării și valorificării golurilor miniere din saline care pot fi utilizate din punct de vedere turistic sau medical.

Unele voci din rândul analiștilor economici (sursa - national.ro/economie) contestă avantajele enumerate mai sus, pronunțându-se în sensul că UE a impus, prin Regulament, dezvoltarea programelor de explorare geologică în Europa, “cu scopul de a crește capacitățile de extracție a materiilor prime critice, iar interesul major în România este direcționat spre rezervele de grafit și wolfram, urmate de magneziu, bismut, galiu, germanium, telur, stibiu și titan”, în situația în care Uniunea și-a “tăiat” toate sursele de aprovizionare, iar criza de materii prime critice a determinat apariția unui Regulament care cere dezvoltarea programelor de explorare geologică în Europa, cu scopul de a crește capacitățile de extracție a materiilor prime esențiale.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu