“Salinatele de Turda” - recunoscute de Uniunea Europeană

Distribuie pe:

Ultimul dintre cele 13 produse românești de indicație geografică protejată (IGP), recunoscute în Uniunea Europeană - “Salinatele de Turda” au obținut certificarea, alăturându-se, astfel, celor 12 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Salată tradițională cu icre de crap, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Cașcaval de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată).

Potrivit Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, “Salinate de Turda” desemnează “un produs afumat și uscat din carne de porc, obținut din ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc, care sunt sărate în saramură naturală («mărătoare») combinată cu un amestec de condimente, zaharuri și culturi lactice, maturate timp de 5-7 zile, afumate cu lemn de esență tare și supuse apoi unui proces de maturare-uscare timp de 20-28 de zile în micro-climatul unic, natural, al Salinei Turda, unde capătă gustul desăvârșit”. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu