Mureș - Ghid de prevenire unic în țară, prezentat de Ziua Internațională Împotriva Traficului și Consumului de Droguri

Distribuie pe:

Un ghid de prevenire unic la nivel național, realizat de Fundația Comunitară Mureș cu concursul mai multor instituții și organizații neguvernamentale, a fost prezentat, miercuri, adolescenților din Târgu Mureș cu ocazia Zilei Internaționale Împotriva Traficului și Consumului de Droguri.

La elaborarea ghidului au contribuit Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Mureș, Centrul Regional Târgu Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Salvați Copiii, fundațiile Bonus Pastor, Buckner, Asociația Divers, IEESR și alte organizații.

“În activitatea colegilor de la Agenția Națională Antidrog venim și noi cu materiale informaționale, unul dintre acestea fiind Ghidul tău în prevenire realizat în cadrul proiectului Educație pentru Siguranță, un proiect unic pe țară, în care mai multe instituții ne-am gândit care ar fi problemele de interes pentru tineri. Și am constatat că sunt diverse și multe și din acest motiv am considerat să cuprindem în acest ghid informații privind siguranța în trafic, dependența de internet și jocuri, traficul de persoane de minori, violența domestică, multe lucruri, inclusiv sfaturile privind evitarea pericolului, precum numerele de telefon care pot fi apelate în aceste situații”, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, coordonatorul Centrului Regional Târgu Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), comisar șef de poliție Cristina Zaharia.

Autorii ghidului spun că acesta cuprinde un material foarte concludent, care acoperă o sferă largă de probleme cu care se confruntă tinerii.

“Ne dorim ca ei să se folosească de acest ghid, să știe unde să apeleze, să știe care sunt instituțiile care îi pot ajuta și de aceea, astăzi, suntem alături și distribuim acest ghid pentru sprijinul lor. Proiectul a presupus în prima fază o instruire cu cadrele didactice, prin intermediul IȘJ Mureș, pentru ca ele să știe cum să poată identifica timpuriu o victimă, fie că este de trafic de persoane, fie că este consumatoare de droguri. Apoi, la a doua ediție, a fost realizat un manual pentru profesor și un caiet al elevilor pentru a vedea în ce măsură elevii și-au însușit ceea ce s-a prezentat de către profesor. Iar acum, în a treia ediție, este acest Ghid al tău în prevenire, care cuprinde oarecum toate aceste informații. Proiectul continuă, îl ajustăm, mergem înainte și în funcție de ce situații noi apar, încercăm să venim punctual cu ceea ce este nevoie”, a arătat Cristina Zaharia.

“Ghidul tău de prevenire”, elaborat la nivelul județului Mureș, a fost preluat deja ca model în centrele regionale ale Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și în centrele de prevenire și consiliere antidrog.

“Ne dorim să reușim tipărirea manualului în limba maghiară pentru județul Harghita, fiind o populație vorbitoare predominant de limba maghiară, astfel încât toată lumea să cunoască aceste lucruri și să nu ne întâlnim cu situații în care să ni se spună n-am știut, ci mai bine să spună că am știut, am evitat situația de pericol și acum sunt bine”, a subliniat Cristina Zaharia.

Reprezentantul Centrului Antidrog Mureș, Aleodor Roman, a declarat că numeroase organizații neguvernamentale și instituții au răspuns, miercuri, invitației de a organiza un eveniment comun în Cetatea Târgu Mureș, Ziua Internațională Împotriva Traficului și Consumului de Droguri.

Aleodor Roman consideră că acest gen de colaborare este extrem de important, mai ales că s-a constatat, în ultima perioadă, o scădere a vârstei de debut în consumul de droguri și substanțe psihoactive.

“Vedem în ultimul timp o scădere a vârstei de debut, avem o vârstă de debut de 13 ani, ceea ce este foarte grav, să vezi un copil care nu este dezvoltat nici fizic, nici psihic, că debutează în consumul de droguri. De asemenea, avem urgențe medicale pe fondul consumului de droguri, întâlnim tot mai multe cazuri de tineri care se urcă la volan după ce au consumat. Aceștia sunt niște factori care îngrijorează mai mult decât simpla prevalență în creștere a consumului de droguri”, a declarat Aleodor Roman.

Adolescenții prezenți la eveniment au testat ochelarii care simulează vizual efectul consumului de droguri sau alte substanțe și au dialogat cu reprezentanții instituțiilor și organizațiilor participante.

Lasă un comentariu