VOIAJ ÎN SPANIA

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Capitala Spaniei, având în centru Plaza de Castilla în care se găsesc 4 zgârie-nori cu înălțimi între 236 și 250 metri - Fluviu în nord-est, singurul din Spania care formează la vărsare o deltă. 2) Cea mai mare și populată insulă din Arhipelagul Insulelor Canare, pe care se află vulcanul El Teide (3.718 m.). 3) Oraș provincial în comunitatea autonomă Castilia în care se află Casa Bontines, creația celebrului arhitect catalan Gaudi - Granulă - Antonio Banderas. 4) Intrarea în Albacete! - Regină a Spaniei, soția lui Filip al II-lea (de Austria) - Municipalitate în provincia Almeria din Andaluzia, considerată ca fiind vechea Abula, menționată de Ptolemeu în a sa Geografie. 5) Comună în departamentul Pirinei-Atlantic, aparținând de Franța - Casă de vacanță în Vinuela, provincia Malaga. 6) Oraș și municipalitate în sudul Spaniei, în provincia Malaga, Andaluzia, vestit pentru mormântul banditului El Tempranillo - Iaz, heleșteu. 7) Alexandre Villaplane - În ozon! - Una fără credință. 8) Plantă perenă otrăvitoare, din care subspecia vulgare crește în nordul Spaniei - Municipalitate în provincia Cadiz, Andaluzia, în care are loc spectacolul tipic Noaptea Tangoului. 9) Lupta cu tauri organizată ca spectacol, specifică Spaniei - Diminutivul internaționalului spaniol de fotbal din lotul echipei Real Madrid, Francisco Roman Alarcon Suarez. 10) Vechi oraș în provincia Malaga, situat într-un loc fermecător, pe marginea unei prăpăstii, în care se găsește un muzeu al Coridei - “Chiar și” la spanioli. 11) Insulă în Arhipelagul Canarelor din Oceanul Atlantic, cu capitala la Las Palmas (2 cuv.).

VERTICAL: 1) Oraș-port pe coasta de sud a Andaluziei, numită Costa del Sol, în care se află Casa natală și Muzeul Pablo Picasso - “Organising Committees for the Olimpic Games” (acronim). 2) Municipalitate în comunitatea autonomă Madrid din centrul Spaniei, situată în regiunea Navalcarnero, în apropierea căreia se află Parcul Arheologic Caranque (2 cuv.). 3) “Data Transfer Object” (acronim) - Comunitate autonomă și provincie spaniolă cu capitala la Pamplona. 4) Oraș în vestul Spaniei, în provincia Badajos din comunitatea autonomă Extremadura - Istoric și publicist român plecat în Spania pentru a-i cunoaște monumentele istorice (Gheorghe lonescu-...). 5) Plantă textilă ale cărei urme au fost găsite în descoperirile arheologice din Epoca Bronzului în Spania - Oraș în provincia Toledo din comunitatea autonomă Castilia - La Mancha. 6) Centrul acestui oraș turistic, care găzduiește anual festivalul “San Roke”, situat în provincia Gipuzcoa din nordul Spaniei, este chiar pe mare - Coasta de Aur a Spaniei, situată în partea de nord-est a Peninsulei Iberice, având capitala la Tarragona. 7) Ramon Ortega - Dânsa - O perioadă de timp în Andaluzia! 8) Oraș și municipalitate în provincia Gipuzcoa din Țara Bascilor, în trecut cunoscut pentru industria manufacturieră de armament - Cai dobrogeni. 9) Bruno Fenandez - Singurul fiu al regelui Filip al IV-lea și al primei soții, Elisabeta a Franței (Carlos) . 10) Club profesionist din Madrid, cel mai bun club de fotbal din lume al sec. al XX-lea, conform Federației Internaționale de Fotbal - Periferii la Alicante! - Bătutul în lemn. 11) Capitala Cataloniei și al doilea cel mai mare oraș al Spaniei, situat pe coasta Mediteranei, cu imensa biserică Sagrada Familia, opera arhitectului Antonio Gaudi.

Dicționar: GAN; ERA; AUN; RENA; GION; NOEZ.

Gh. HUZA

Dezlegarea careului “În și despre război”, apărut în 26 iunie 2024:

MACHIAVELLI; ARMA; PILLAT; REBREANU; C; IS;TRSE; POP; A; F; C; AROME; MUTIU; SPIT; CAROL; ELA; R; ORT; LUPU; UE; CIUCA; I; IMS; E; NA; R; ATAC; AGARBICEANU.

Lasă un comentariu