Senat: Pedepse majorate pentru proxenetism, camătă, trafic de droguri - proiect adoptat tacit

Distribuie pe:

Senatul a adoptat tacit, marți, proiectul de lege inițiat de un grup de senatori preponderent PNL care prevede introducerea în sfera infracțiunilor grave a amenințării, șantajului, proxenetismului, exploatării cerșetoriei, cametei și majorarea limitelor de pedeapsă în aceste cazuri.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere și vot s-a împlinit pe 22 iunie, a fost citită de vicepreședintele Senatului Sorin Cîmpeanu, care a condus ședința de marți a plenului.

Proiectul stabilește și majorarea cu jumătate a limitelor speciale de pedepse în cazul persoanelor care îndeplinesc o funcție ce implică exercițiul autorității publice și facilitează, prin orice mijloace, traficul și consumul de droguri.

Actul normativ modifică și completează în acest sens Legea 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate, Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și Legea 286/2009 privind Codul penal.

Potrivit proiectului adoptat tacit de Senat, legea privind prevenirea și combaterea criminalității organizate se completează în sensul introducerii în sfera infracțiunilor grave a amenințării, șantajului, proxenetismului, exploatarea cerșetoriei, cametei.

De asemenea, actul normativ mai prevede că structurile specializate pentru prevenirea și combaterea criminalității organizate din cadrul MAI să dispună de suportul logistic al tuturor structurilor MAI, de instituirea, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne și al procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, a unor criterii minime de performanță pentru lucrătorii structurilor specializate, precum și acordarea unor premii trimestriale de excelență pentru activitatea desfășurată în domeniul combaterii grupărilor de crimă organizată și al traficului de droguri.

Proiectul prevede și modificarea Legii privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri cu reducerea termenului de actualizare a substanțelor aflate sub control național - drogurile și precursorii - de la 6 luni, la maximum 3 luni de la înaintarea propunerii de modificare de către ministrul Sănătății sau ministrul Afacerilor Interne.

Proiectul de act normativ prevede majorarea limitelor de pedeapsă la 5 și 15 ani pentru infracțiunile legate de drogurile de risc și, respectiv, la 10 și 20 de ani pentru infracțiunile legate de droguri de mare risc.

“Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi”, stipulează proiectul de act normativ.

De asemenea, administrarea de droguri de mare risc unei persoane, în afara condițiilor legale, se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 5 ani, iar furnizarea, în vederea consumului, de inhalanți chimici toxici unui minor se va pedepsi cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Fapta persoanei care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității publice, iar în exercitarea acestei funcții, facilitează, prin orice mijloace, săvârșirea faptelor de trafic și consum de droguri se va sancționa cu pedepsele prevăzute de lege pentru aceste fapte, limitele speciale ale acestora majorându-se cu jumătate, mai prevede proiectul.

Totodată, îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se va pedepsi cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Drogurile și alte bunuri care au făcut obiectul acestor infracțiuni vor fi confiscate, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.

Vor fi supuse confiscării și alte bunuri, “când față de membrul unui grup infracțional organizat se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material și pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de un an sau mai mare, instanța își formează convingerea că bunurile respective provin din activități infracționale”, mai prevede actul normativ. Convingerea instanței se poate baza inclusiv pe disproporția dintre veniturile licite și averea persoanei.

Actul normativ majorează pedepsele prevăzute în Codul penal în cazul infracțiunilor de: amenințare - închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă, proxenetism - închisoare de la 3 la 10 ani, șantaj pentru practicarea prostituției - închisoare de la 5 la 15 ani, exploatarea cerșetoriei - închisoare de la 1 an la 5 ani, în cazul în care fapta este săvârșită de părinte, tutore, curator ori de către cel care are în îngrijire persoana care cerșește - închisoare de la 3 la 10 ani, camătă - închisoare de la 3 la 10 ani.

“Prin Legea «România fără clanuri interlope și narcotraficanți» propunem un set de măsuri absolut necesare și urgente în vedere consolidării acțiunilor instituțiilor angrenate în domeniul combaterii grupărilor de crimă organizată și al traficului de droguri. Legea «România fără clanuri interlope și narcotraficanți» prevede o înăsprire a pedepselor pentru infracțiunile cele mai grave înfăptuite de grupările de crimă organizată din toată țara și urmărește ca, în cel mai scurt timp, să putem vorbi despre o României fără trafic și, implicit, consum de droguri, fără grupuri de interlopi, fără teamă de aceste structuri toxice pentru economia și societatea românească”, au precizat inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Lasă un comentariu