Ia românească, sărbătorită la Roma, timp de o lună

Distribuie pe:

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în acest an, la Roma, printr-o suită de evenimente organizate de Ambasada României în Republica Italiană și Accademia di Romania in Roma alături de Președinția Comisiei de Cultură din Camera Deputaților a Parlamentului Italiei, Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București și Muzeul Civilizațiilor din Roma, informează Institutul Cultural Român (ICR).

Pentru a celebra această importantă sărbătoare dedicată tradițiilor populare românești înscrise în patrimoniul imaterial UNESCO, Muzeul Civilizațiilor din Roma găzduiește, timp de o lună, expoziția “ROMÂNIA-ITALIA: Arta broderiei și a ceramicii, patrimoniul umanității” (18 iunie - 14 iulie), precum și o conferință științifică și ateliere de țesut dedicate copiilor.

Expoziția prezintă o selecție de costume tradiționale și obiecte din ceramică din colecțiile Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București, din diferite regiuni ale României (Banat, Bucovina, Maramureș, Muntenia, Moldova, Oltenia și Transilvania) și costume tradiționale și obiecte de ceramică din patrimoniul Muzeului Civilizațiilor din Roma, din diferite regiuni ale Italiei (Abruzzo, Calabria, Campania, Lazio, Liguria, Marche, Molise, Piemonte, Sardegna, Sicilia, Toscana, Umbria, Valle d'Aosta și Veneto), într-un dialog al tradițiilor populare din cele două țări.

Cu ocazia inaugurării expoziției, Romfilatelia a lansat un produs filatelic dedicat iei și ceramicii românești și italiene, simboluri ale patrimoniului umanității, prezentând și o expoziție de mărci poștale ce pun în valoare tradițiile și obiceiurile românești.

Manifestarea este organizată în parteneriat Institutul Cultural Român, Biblioteca Europeană din Roma și Romfilatelia, sub patronajul Comisiei Naționale Italiene pentru UNESCO și al Primăriei Romei. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu