Telefobia, teama de a vorbi la telefon

Distribuie pe:

Dintr-un studiu al companiei engleze de telecomunicații și audiovizual Sky Mobile, citat de adevarul.ro, aflăm că peste 80% dintre mileniali (nascuți între anii 1977 - 1995) și membrii generației Z (născuți între anii 1996 - 2015) britanici au o teamă reală de a răspunde la telefon sau de a iniția apeluri.

Specialiștii numesc această reținere telefobie, o reacție psihologică generată de factori precum anxietatea socială, timiditatea sau preferința pentru comunicarea scrisă. Astfel, apelul a devenit o ultimă variantă de contact.

“Tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani preferă comunicarea prin aplicații de mesagerie precum WhatsApp (31%), SMS-uri (28%) și Snapchat (14%), în loc să răspundă la telefon (10%).

Totodată, 61% dintre mileniali evită să răspundă la un apel corelat cu o problemă la muncă, iar pentru generația Z contează foarte mult și comunicarea specifică new media (emojiuri și alte elemente reprezentative mesajelor text, care le permit să fie și mai expresivi, poate mai mult decât ar fi într-o conversație telefonică).

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, putem comunica pe orice platformă. Dacă avem ceva de spus unui prieten, trimitem o memă, iar dacă suntem solicitați la muncă, primim un e-mail. Dar, când sună telefonul, creierul crede că s-a întâmplat ceva grav, de exemplu că cineva a avut un accidentat, că o sarcină nu a fost rezolvată corespunzător sau că un prieten se confruntă cu o problemă și nu are cu cine să discute.

Însă, participanții la studiu au invocat și alte motive pentru care evită să răspundă la telefon. 63% dintre oamenii de pe piața muncii se simt anxioși când trebuie să vorbească la telefon, 33% nu răspund de teamă că nu vor ști pe loc răspunsul la o întrebare, 15% nu răspund de teamă că se vor bloca în timpul discursului, 9% cred că vor crea o impresie proastă interlocutorului, iar 5% nu răspund pentru că nu le place cum se aude vocea lor la telefon”, arată studiul. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: freepik.com)

Lasă un comentariu